Читај ми!

Девојчица преминула у Риму, отац је оставио у аутомобилу мислећи да ју је одвео у вртић

Једногодишња девојчица преминула је у Риму након што ју је отац заборавио у аутомобилу. Отац, 44-годишњи карабинијер, схватио је да ћеркицу није одвео у обданиште иако је био убеђен да јесте.

У Италији га називају "синдром заборављеног детета". Од 1998. године, када се тако нешто догодило први пут у Италији, а када је у аутомобилу преминуо дечак по имену Андреа од само две године, па до данас, на тај начин је изгубило живот једанаесторо деце које су родитељи ненамерно оставили у аутомобилу.

Подаци показују да је таквих случајева у свету од 2008. године било више од 1.000.

У Италији се последњи такав случај догодио јуче у Риму када је једногодишња девојчица Стела остављена у седишту у аутомобилу. Отац, убеђен да ју је одвео у обданиште, оставио је више од пет сати у аутомобилу са затвореним прозорима на сунцу.

Отац, карабинијер који ради у генералном руководству за војно особље Министарства одбране, под истрагом је због напуштања малолетног лица, док је мајка саслушана јуче. За полицију се ради о трагичном фаталном случају.

Отац девојчице је изашао из куће као и сваког јутра, ставио у аутомобил ћеркицу од годину дана са намером да је остави у вртићу који се налази одмах поред зграде у којој ради и који је и намењен деци запослених у том одељењу.

Али јуче ујутру је девојчица остала сама на задњем седишту аутомобила. Отац је био убеђен да ју је, као и сваког јутра, оставио у обданишту. Он је око 14 часова позвао супругу да оде по девојчицу у вртић, међутим васпитачице су јој рекле да девојчицу тог јутра нико није довео.

Када су схватили шта се догодило, пролазници су разбили прозоре и позвали Хитну помоћ, али за девојчицу није било помоћи.

Пре овог случаја у Риму, 2019. отац је у Катанији оставио дечака од две године у колима пет сати на јарком сунцу. И у том случају човек је био убеђен да је дете оставио у обданишту.

Још 2019. године италијанска влада је у одобрила у парламенту закон који уводи обавезна седишта за бебе са акустичним алармом који ће подсетити родитеље да су деца и даље у колима. Наиме, обавезан је за све који имају децу млађу од четири године. Тај механизам поседује звучни и визуелни аларм и повезан је са мобилним телефоном путем апликације. За оне који га забораве предвиђена је казна од 300 евра и скидање пет бодова са возачке дозволе.

Велики је број родитеља који заборављају и старију децу приликом одласка на одмор и у сличним ситуацијама, па се поставља питање зашто се то дешава и колико стресан и дан препуњен обавезама на послу и ван посла доводи до тога да деца, нажалост, постану нешто што је могуће заборавити. Са често драматичним исходом.

среда, 04. октобар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"