Читај ми!

Руска невладина организација: Више од 100 људи ухапшено на скуповима поводом рођендана Наваљног

Руска полиција ухапсила је више од сто људи који су изашли на улице руских градова да обележе 47. рођендан истакнутог опозиционара Алексеја Наваљног, који служи затворску казну, саопштила је невладина организација "ОВД-Инфо"

У 23 руска града, ухапшено је најмање 109 људи, наведено је у саопштењу невладине организације за заштиту људских права "ОВД-Инфо" која је специјализована за бројање ухапшених током протеста у Русији.

На видео-снимцима из Москве и Санкт Петербурга види се како полиција хапси демонстранте, пренео је Ројтерс.

Снимљено је и када је у Москви ухапшен човек који је држао натпис на енглеском: ''Ослободите Наваљног''.

Ухапшен 2021. након повратка са лечења из Немачке

Бивши адвокат и опозиционар Алексеј Наваљни ухапшен је у јануару 2021. када се вратио у Русију из Немачке, где је лечен након што је изненада колабирао у авиону.

Немачка и друге западне државе тврде да је то био покушај убиства помоћу нервног агенса новичока. Док се лечио у Немачкој, влада те земље је саопштила да, на основу анализа крви Наваљног, има необориве доказе да је отрован. Москва негира такве наводе.

Наваљни је у Русији осуђен на комбиновану казну од једанаест и по година затвора на основу две различите оптужбе за превару и непоштовање суда, за које тврди да су измишљене како би га ућуткали. У априлу је против њега покренут случај и поводом оптужби за тероризам.

Руски опозиционар је у фебруару ове године саопштио да је премештен у строгу самицу и да ће му у наредних шест месеци бити забрањено да има посетиоце.

Око 500 медицинских радника је месец дана раније послало отворено писмо руском председнику Владимиру Путину у којем су тражили да се Наваљном омогуће лекарске посете.

Наваљни је један од малобројних опозиционара и гласних критичара Владимира Путина у Русији. Подршку јавности стекао је тако што је истрагама утврдио да су се поједини политичари на власти обогатили на рачун државе. Његова антикорупцијска невладина организација забрањена је као екстремистичка.

уторак, 03. октобар 2023.
16° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"