Читај ми!

И левичари туку: Колика је данас опасност од левог екстремизма у Немачкој

Једна екстремна левичарка у Немачкој осуђена је на вишегодишњи затвор због пребијања наводних неонациста. Колика је данас опасност од левог екстремизма, посебно током протеста због климатске политике?

Наношење тешких телесних повреда и чланство у криминалној организацији – због ових недела је студенткиња Лина Е. (28) ове седмице осуђена пред Вишим судом у Дрездену на пет година и три месеца затвора. Тројица других оптуженика осуђена су на казне до три године и три месеца.

Лина Е. ће правоснажну пресуду ипак чекати на слободи, након што је у притвору провела већ две и по године.

Она и други су првостепено осуђени због више физичких напада на десничарске екстремисте. Приписано им је да су део левичарске екстремне мреже.

Судија је у пресуди навео да је један наводни неонациста тешко претучен и "доживотно обележен" након тог напада – а Лина Е. и други су на њега ударили јер је носио капу с логотипом десничарских екстремиста.

Насилнији левичарски екстремисти

Ово се уклапа у оно што је Служба за заштиту уставног поретка написала у извештају о левичарском екстремизму прошле године: Потенцијал за нападе је "и даље висок“.

Број левичарских екстремиста спремних на насиље порастао је за око 700 на 10.300. "Акте насиља плански и циљано спроводе мале завереничке и професионалне групе", каже се у извештају.

Како наводе из Службе, мета насиља су "пре свега полиција и десничарски екстремисти који се као такви очитују, али и комерцијалне компаније посебно из бранше некретнина".

Осим тога, делови леве екстремистичке сцене покушали су да изврше утицај на протесте за заштиту климе.

То код многих буди сећања на терористе Фракције Црвене армије (РАФ) који су од седамдесетих година терорисали Немачку.

Мање кривичних дела

Међутим, статистички гледано, левичарски екстремизам је у опадању – барем када се посматрају регистрована кривична дела.

Бројеви о левичарским политички мотивисаним изгредима, које је изнела Савезна служба за борбу против криминала (БКА) у мају ове године, мањи су за 31 одсто него годину пре тога.

Међутим, међу деликтима су најчешћи ширење пропаганде и оштећење имовине. Број забележених телесних повреда пао је за нешто мање од девет посто, са 438 на 399 у односу на претходну годину.

Када је реч о десничарском екстремизму, приметан је супротан тренд: ту се бележи повећање од преко 16 посто, са 869 на 1013.

БКА: Озбиљан проблем

Председник БКА Холгер Минх схвата развој догађаја врло озбиљно: "Они су против нашег слободарског и демократског поретка и угрожавају социјални мир."

Тиме пре свега мисли на десни екстремизам и кривична дела и нападе из мржње, што је широко распрострањено на интернету.

Служба за заштиту уставног поретка потврдила и да левичарски екстремизам има "висок ниво радикализације". Спремност на насиље толико је изражена међу појединим припадницима миљеа "да се они дистанцирају од остатка насилно оријентисаног спектра и извршавају помно планирана и често изузетно брутална дела у малим групама".

Жаришта: Берлин, Хамбург, Лајпциг

Метрополе Берлин, Хамбург и Лајпциг идентификоване су као жаришта за извођење напада. Лина Е., која је осуђена на дугогодишњу затворску казну, долази управо из Лајпцига.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер прокоментарисала је пресуду: "Ова спирала радикализације и насиља не сме се настављати. Очигледно је праг толеранције пао", рекла је ова социјалдемократкиња.

Пресуде пред судом у Дрездену наишле су на велики одјек на лево-екстремној сцени, рекла је Фезерова. Због тога их органи безбедности "држе на оку".

Она је додала да се једнако одлучно поступа против левичарског и десничарског екстремизма или исламистичког тероризма.

Куда иде Последња генерација?

Службе наводе и да лева сцена све чешће противзаконите акције покушава да представи као легитимни чин политичке борбе, рецимо у заштити климе. Тако се концепт грађанске непослушности све више развлачи.

Намерни, а понекад и насилни отпор ставља се у исти ред са активностима покрета за људска и грађанска права, који ненасилно протестују и противе се систему неправде.

У међувремену, иза решетака све чешће завршавају присталице протестне групе Последња генерација који лепе руке за улице и ауто-путеве и тако заустављају саобраћај.

У мају су извршене рације широм земље због сумње да су формирали криминалну организацију. Поступци органа покренули су бурну расправу о пропорционалности њиховог деловања у односу на врсту деликта.

Нема насиља над полицијом

Чак и пре него што су њихове акције отишле тако далеко, политиколог и истраживач екстремизма Армин Фал-Траугбер бранио је активисте Последње генерације од оптужби за екстремизам.

"Они дозвољавају да их полиција ухапси. Не пружају отпор нити се бране. Не користе силу против полицајаца", рекао је он у једном левичарском подкасту.

Међутим, и Фал-Траугбер каже да су овакве блокаде улица "стратешки погрешне" јер изазивају велико незадовољство грађана. Он је забринут шта ће бити надаље:

"Ако дође до велике фрустрације у покрету за борбу против штетних климатских промена, онда би се ова мала група могла све више и више радикализовати", наводи политиколог.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво