Читај ми!

У новој влади Турске и Ердоганов "чувар тајни"

Tурски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је започео трећи мандат, именовао је министре у новој влади Турске. У кабинет се, на место министра финансија, враћа Мехмет Шимшек, а у владу ће први пут ући Хакан Фидан, којег је Ердоган називао његовим "чуваром тајни".

Реџеп Тајип Ердоган, који је јуче положио заклетву и започео трећи председнички мандат, одлучио је да поново именује Мехмета Шимшека на место министра финансија у новој влади, пренео је Ројтерс.

Шимшек је био високо цењен међу инвеститорима када је раније био министар финансија и заменик премијера у периоду између 2009. и 2018. године. Ројтерс наводи да би његово именовање могло да буде економски заокрет Турске у којој је инфлација висока.

За министра спољних послова постављен је Хакан Фидан, који је заменио дугогодишњег шефа дипломатије Мелвута Чавушоглуа. Фидан је био шеф Националне обавештајне службе од 2010. године, а пре тога је био саветник Ердогана.

О Фидану, који се од 2003. налазио на различитим позицијама, укључујући и место Ердогановог саветника за спољну политику, Ердоган је често говорио у суперлативима, а једном приликом га је назвао и његовим "чуваром тајни".

За министра одбране, уместо Хулусија Акара, постављен је Јашар Гулер, који је у војсци 49 година, а био је и начелник Генералштаба од 2018. године.

Потпредседник Турске биће Чевдет Јилмаз (56), који је претходно био директор Ердоганове АK партије за економска питања и заменик премијера за економска питања.

Министар полиције биће Али Јерликаја, уместо Сулејмана Сојлуа, који је био на тој позицији од 2018. године. Јерликаја је досад био гувернер покрајина Газијантеп, Текирдаг, Агри и Ширнак, наводи Ројтерс.

Реџеп Тајип Ердоган је 28. маја победио у другом кругу избора за председника Турске са два милиона гласова више од лидера главне опозиционе Републиканске народне партије Кемала Kиличдароглуа. Освојио је 52,18 одсто гласова, док је његов ривал остао на 47,82 одсто.

Ердоган је на власти у Турској већ две деценије – био је премијер од 2003. до 2014. године, када је први пут изабран за председника.

петак, 22. септембар 2023.
31° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"