Читај ми!

Наставља се дводеценијска владавина – Реџеп Тајип Ердоган положио заклетву

Поново изабрани председник Турске Реџеп Тајип Ердоган положио је заклетву након победе у другом кругу председничких избора, чиме је своју дводеценијску владавину продужио на још пет година.

Реџеп Тајип Ердоган је положио заклетву у Великој народној скупштини Турске и започео нови петогодишњи мандат на месту председника земље.

"Заклињем се својом чашћу и интегритетом пред великом турском нацијом и историјом да ћу чувати постојање и независност државе, да ћу се придржавати устава, владавине права, демократије, принципа и реформи Ататурка и принципа секуларне републике", рекао је Ердоган у парламенту.

Председник Турске је свој трећи мандат формално добио од привременог председника Велике народне скупштине Девлета Бахчелија.

После полагања заклетве, Ердоган ће посетити Анткабир – маузолеј Мустафе Кемала Ататурка, након чега ће уследити церемонија инаугурације у раскошном председничком комплексу – Белој палати у Анкари.

Инаугурацији ће присуствовати представници парламента, министарстава и међународних организација, 21 шеф држава, 13 премијера и 45 министара спољних послова, укључујући и шефа српске дипломатије Ивицу Дачића.

Очекује се да ће Ердоган у току дана представити и свој нови кабинет.

Реџеп Тајип Ердоган је 28. маја победио у другом кругу избора за председника Турске са два милиона гласова више од лидера главне опозиционе Републиканске народне партије Кемала KиличдароглуаОсвојио је 52,18 одсто гласова, док је његов ривал остао на 47,82 одсто.

Ердоган је на власти у Турској већ две деценије – био је премијер од 2003. до 2014. године, када је први пут изабран за председника.

Његова Партија правде и развоја већ 21 годину не зна за пораз на изборима на националном нивоу.

недеља, 10. децембар 2023.
2° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу