Читај ми!

Ердоган прогласио победу: Добили смо одговорност да владамо наредних пет година

Изборна комисија потврдила је да је Реџеп Тајип Ердоган победио у другом кругу председничких избора у Турској. Ердоган је освојио 52,14 одсто гласова, док је његов противкандидат Кемал Киличдароглу добио 47,86 процената гласова. Добили смо одговорност да владамо наредних пет година, поручио је Ердоган окупљеним присталицама у Истанбулу. Настављам да се борим, резултати показали вољу народа за променом ауторитарне власти, рекао је Киличдароглу након објаве резултата.

Биралишта широм Турске отворена су јутрос у 8 сати по локалном времену, чиме је почело гласање у другом кругу председничких избора у тој земљи.

У првом кругу председничких избора у Турској, одржаном 14. маја, ниједан кандидат није успео да достигне цензус од 50 одсто.

Више од 60 милиона људи има право гласа, укључујући 4,9 милиона грађана који гласају први пут.  За бираче у Турској постављено је укупно 191.885 гласачких кутија.

Према турском Врховном изборном савету, више од 1,89 милиона људи – 1.895.430 – већ је гласало у турским иностраним мисијама и царинарницама до четвртка у 10 сати по локалном времену.

Гласање у дипломатским представништвима завршено је у среду, док ће се на царинским прелазима наставити до сутра, до 17 сати по локалном времену. 

Ердоган се у другом кругу суочава са Кемалом Киличдароглуом, лидером главне опозиционе Републиканске народне партије и заједничким кандидатом шестостраначке опозиционе Националне алијансе.​​​​​​ Киличдароглу је у првом кругу избора добио око 2,5 милиона гласова мање од Ердогана.

Председник Ердоган остаје фаворит, показују анкете пред други круг и резулати првог. Његова Странка правде и развоја освојила је већину у парламенту 14. маја на парламентарним изборима.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво