Читај ми!

Тесна трка у Турској – Ердоган се обратио са балкона: Далеко смо у предности; Киличдароглу: Сигурно ћемо победити у другом кругу

Актуелни шеф државе Реџеп Тајип Ердоган, на председничким изборима у Турској, добио је 49,35 одсто гласова, док је главни опозициони кандидат Кемал Киличдароглу освојио 45 одсто, показују резултати на основу 98,74 одсто пребројаних гласова. Према првим резултатима парламентарних избора, Ердоганова Странка правде и развоја освојила је 35,42 одсто гласова, док је Киличдароглуова Републиканска народна странка освојила 25,4 проценатa.

Тесна трка у Турској – Ердоган се обратио са балкона: Далеко смо у предности; Киличдароглу: Сигурно ћемо победити у другом кругу Тесна трка у Турској – Ердоган се обратио са балкона: Далеко смо у предности; Киличдароглу: Сигурно ћемо победити у другом кругу

Пребројано 98,74 одсто гласова - Ердоган 49,35 процената, Киличдароглу 45

Резултати, на основу 98,74 одсто пребројаних гласова, показују да је актуелни шеф државе Реџеп Тајип Ердоган добио 49,35 одсто гласова.

Главни опозициони кандидат Кемал Киличдароглу освојио је 45 процента, преноси Хуријет.

Трећи кандидат на председничким изборима Синан Оган освојио је 5,22 одсто гласова.

Киличдароглу: Ако је нација за други круг, то је више него добродошло

Обратио се и опозициони кандидат Кемал Киличдароглу који је рекао да "упркос свим лажима и клеветама, Ердоган није добио резултат какав је очекивао".

"Избори се не добијају на балкону. Подаци и даље стижу. Ако наша нација каже други круг, то је више него добродошло. На овим изборима сигурно ћемо победити у другом кругу. Жеља за променама у друштву је преко 50 одсто", поручио је Киличдароглу.

EPA-EFE/SEDAT SUNA

Ердоган се обратио присталицама са балкона

Реџеп Тајип Ердоган обратио се присталицама са балкона седишта партије АКП у Анкари. Појавио се певајући песму из кампање "За оне који чују и за оне који не чују".

"Иако немамо коначне резултате, далеко смо у предности. Још не знамо коначне званичне резултате, још чекамо да видимо вољу нације. Док их чекамо, одлучио сам да одржим традиционални говор на балкону", рекао је Едоган.

Изразио је захвалност свима који су га подржали на изборима.

"Наша земља је постала наша нација, изнад бројева које ће показати изборне табеле", додао је Ердоган.

Указао је да су то показали и рекордном излазношћу на изборима.

"У свом политичком животу, без изузетка, увек смо поштовали одлуку народне воље. Поштујемо и ове изборе. Поштоваћемо то и на следећим изборима", навео је Ердоган.

EPA-EFE/Necati Savas

Пребројано 95,83 одсто гласова - Ердоган 49,47, Киличдароглу 44,82 процената

Резултати, на основу 95,83 одсто пребројаних гласова, показују да је актуелни шеф државе Реџеп Тајип Ердоган добио 49,47 одсто гласова.

Главни опозициони кандидат Кемал Киличдароглу освојио је 44,82 процента, преноси Хуријет.

Трећи кандидат на председничким изборима Синан Оган освојио је 5,27 одсто гласова.

Киличдароглу: Овде смо све док и последњи глас не буде пребројан

Кемал Киличдароглу је после поноћи, у првом обраћању пред камерама, позвао партијске званичнике и активисте да наставе да прате процес.

“Овде смо све док и последњи глас не буде пребројан“, поручио је Киличдароглу.

Ердоган: Не објављивати резултате на брзину

У првој поруци од затварања биралишта, Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би журба за објављивањем резултата избора, док је бројање гласова у току – значила узурпацију изборне воље.

"Пошто су избори одржани у веома позитивној и демократској атмосфери, а пребројавање гласова и даље траје, покушај да се резултати објаве на брзину значио би узурпацију националне воље", написао је Ердоган на Твитеру.

Грађани Турске гласали су данас на председничким и парламентарним изборима, који се сматрају једним од најзначајнијих за сто година модерне историје те земље.

Резултати, на основу 95,83 одсто пребројаних гласова, показују да је актуелни шеф државе Реџеп Тајип Ердоган добио 49,47 одсто гласова.

Главни опозициони кандидат Кемал Киличдароглу освојио је 44,82 процента, преноси Хуријет.

Трећи кандидат на председничким изборима Синан Оган освојио је 5,27 одсто гласова.

Ердоган: Не објављивати резултате на брзину

У првој поруци од затварања биралишта, Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би журба за објављивањем резултата избора, док је бројање гласова у току – значила узурпацију изборне воље.

"Пошто су избори одржани у веома позитивној и демократској атмосфери, а пребројавање гласова и даље траје, покушај да се резултати објаве на брзину значио би узурпацију националне воље", написао је Ердоган на Твитеру.

Киличдароглу: Нећемо спавати вечерас

Са друге стране, Киличдароглу је упозорио да сви гласачки листићи треба да буду урачунати у резултате.

"Нећемо спавати вечерас", поручио је Киличдароглу на Твитеру.

Потом је, у првом обраћању пред камерама, позвао партијске званичнике и активисте да наставе да прате процес.

“Овде смо све док и последњи глас не буде пребројан“, поручио је Киличдароглу.

Ако ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова бирача на председничким изборима, двојица кандидата са највише гласова одмериће снаге у другом кругу, који ће бити одржан 28. маја. 

Ердоганова странка води на парламентарним изборима

Истовремено, на парламентарним изборима бориле су се 24 странке и 151 независни кандидат.

Према првим резултатима, Ердоганова Странка правде и развоја освојила је 35 одсто гласова, док је Киличдароглуова Републиканска народна странка освојила 25 проценатa.

Рекапитулација две деценије Ердоганове власти

Сто година од оснивања модерне републике, грађани су одлучивали да ли ће се Турска вратити изворном Ататурковом секуларизму или ће наставити двадесетогодишњу политику традиционализма у унутрашњим и међународним односима.

За последњих 20 година, Ердоган је удаљио Турску од секуларизма коју је успоставио Мустафа Кемал Ататурк, оснивач модерне државе.

Кемал Киличдароглу долази из највеће опозиционе Републиканске народне странке, чији је и лидер.

Промовише враћање на основе економске политике, парламентарну демократију и независно судство, области у којима, према мишљењу многих грађана, има највише пропуста.

Утицај земљотреса на изборе – две школе мишљења

Избори су одржани три месеца после катастрофалног земљотреса на југоистоку Турске, у којем је погинуло више од 50.000 људи, а многи грађани у погођеним областима незадовољни су због спорог одговора владе у Анкари.

Нека од места погођена недавним земљотресом су упоришта опозиције, а нека су мешовита.

Једна школа мишљења сматра да власт није довољно брзо притекла у помоћ унесрећенима, док други мисле да ће само уз политичку стабилност коју нуди Ердоган стамбене зграде бити изграђене за годину дана.

Турска између Вашингтона и Москве

Угледни западни листови означили су изборе у Турској као најважније изборе на свету у 2023. години.

Улога Турске је велика у компликованим односима на Блиском истоку. Велике силе и западна јавност ишчекују да виде како ће се гласови грађана Турске одразити на њену актуелну политику према Израелу, Ирану, Сирији, ставу према рату у Украјини.

Присталице Ердогана сматрају да Анкара води најнезависнију спољну политику у историји Турске, балансирајући између Вашингтона и Москве.

Ердоган је пред изборе са Путином отворио нуклеарну електрану. Његовом балансирању које је од почетка рата у Украјини Турској донело статус посредника – главни изазивач супротставља политику дисциплинованијег члана НАТО-а.

С друге стране, очекује се да би победа Киличдароглуа приближила Анкару Вашингтону.

Један од највећих изазова за Киличдароглуа као председника била би политика према Русији. Он сматра да је Украјина неправедно нападнута.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу