Читај ми!

Председнички избори у Турској, други чин – борба без рукавица

Више од 64 милиона бирача у Турској у недељу, 28. маја бира председника у другом кругу избора. За турску дијаспору гласање је завршено и милион и по гласова из иностранства већ је стигло у Анкару.

Завршницу кампање за други круг председничких избора у Турској обележава борба за сваки глас, без рукавица. Бирачи у Турској видели су монтиране видео-снимке, чули тешке речи, али и гласну музику из возила са амблемима партија која позивају на гласање у недељу.

Оно чега су се партије уздржавале пре првог круга због пијетета према жртвама земљотреса, сада је на улицама Анкаре присутно као уобичајени изборни фолклор.

Председник Ердоган повео је у првом кругу са два и по више милиона гласова испред опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа, иза ког стоји шест партија.

Промена стратегије

Док Ердоган нуди стабилност, јаког лидера за јаку Турску, слоганом "Прави човек у право време", Киличдароглу је радикално променио стратегију између првог и другог круга председничких избора.

Пре првог круга обећавао је да ће отворити врата раја, а после 14. маја каже, ако победи, затвориће врата пакла. За себе каже да је највећи националиста у Турској.

Његова кампања се пре првог круга ослањала у највећој мери на антиердоганизам, указивање на све оно што није добро у Турској.

Турска се суочава са великом инфлацијом, девалвалацијом лире, последицама земљотреса и милионима избеглица, више од 3,5 милиона само из Сирије.

Киличдароглу жели да их врати у земље порекла. За то је добио подршку лидера Зафер партије.

Подршка Огана Ердограну. Оздага Киличдароглуу

"Зафер партија" је у оквиру АТА савеза и била је у првом кругу иза трећег кандидата Синана Огана. Оган је после првог круга дао подршку председнику Ердогану, а Оздаг Киличдароглу.

“Разговарали смо са представницима АК партије и џехапеа о избеглицама у Турској. 'Зафер партија' и 'Партија победе' су против избеглица. Желимо да их пошаљемо у земље порекла. И у АК партији су рекли да желе нашу подршку, те да ће се побринути за избеглице. Нисам им поверовао, јер их имамо 13 милиона због погрешне политике АК партије", навео је  Умит Оздаг, председник "Партије победе".

Према његовим речим, Киличдароглу им је обећао да ће избеглице послати у земље порекла, те да могу да се придруже његовој Влади. "Потписали смо протокол који је и господин Киличдароглу потписао",  Умит Оздаг

Независни кандидат ког је подржао АТА савез, позвао је бираче да гласају за председника Ердогана у другом кругу. И његова политика је антимигрантска.

"Оган оперативац"

Турска и Катар подижу станове за милион и по људи у Идлибу. Оган је рекао да не подржава Ердогана због могуће позиције у Влади већ, како је рекао, због принципа. Ердоган је навео да је Оган оперативац народног савеза.

Спољна политика била је важан елемент у завршници капање пред први круг избора. Киличдароглу се сматра пожељним кандидатом Запада, а Ердоган настоји да води балансирану политику.

У Анкари је одјекнула вест да су Јерменија и Азербејџан у Москви уз посредовање председника Путина постигле известан прогрес у вези са регионом Нагорно-Карабаха, за Азербејџан у Турску само Карабаха. Конфликт који траје више од три деценије, наводно је близу решења.

"Руско право да посредује"

Исмаил Сафи, члан Савета за спољну политику председништва Турске рекао је Истанбул увек стајао  уз Азербејџан када је реч о Карабаху, те верује да Русија у овом тренутку има исправан приступ јер обе стране третира равноправно, што јој даје право да посредује.

"Имали смо раније различите структуре као што је Минск група, коју су током деведесетих година подржавале Европа и Америка, али, без успеха. Руско посредовање је по нашем мишљењу искрено и због тог равноправног приступа обе стране га прихватају. На тај начин, стабилност је враћена у Карабах, тиме и на Кавказ", указује Сафи.

Истиче и да није лако Јерменима да прихвате да Карабах припада Азербејџану, али да сада Јермени, посебно Пашињан, то прихватају.

"У изјавама из Москве, чујемо да је направљен корак у том смеру", напомиње Сафи.

Усред спољнополитичких и унутрашњих изазова, Турска је пред другим кругом председничких избора. За сада се извесна предност даје Реџепу Тајипу Ердогану.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво