Читај ми!

Документи ФБИ-ја о завери из 1983, планиран атентат на краљицу Елизабету Другу

Краљица Елизабета Друга суочила се са потенцијалном претњом атентатом током посете САД 1983. године, показују недавно објављени документи ФБИ-ја.

Федерални истражни биро објавио је фајлове који се односе на путовања покојне краљице Елизабете Друге у САД.

Они показују како је ФБИ, који је радио на обезбеђивању краљице током њених посета, био забринут због претњи ИРА.

Према објављеном досијеу, полицајац који је посећивао ирски паб у Сан Франциску упозорио је федералне агенте на позив човека кога је срео на месту догађаја.

Полицајац је рекао да му је мушкарац рекао да тражи освету за своју ћерку коју је "у Северној Ирској убио гумени метак".

Претња је стигла 4. фебруара 1983, отприлике месец дана пре посете краљице Елизабете Друге и њеног супруга принца Филипа Калифорнији.

"Хтео је да покуша да науди краљици Елизабети и то би урадио или тако што би бацио неки предмет са моста Голден гејт на краљевску јахту 'Британија' када буде пловила испод, или би покушао да убије краљицу Елизабету током посете Националном парку Јосемити", пише у документу.

Као одговор на претњу, Тајна служба је планирала да затвори шеталишта на мосту "Голден гејт" док се јахта приближава. Нејасно је које су мере предузете у Јосемиту, али посета је одржана. ФБИ није објавио детаље о хапшењима.

До многих државних посета покојне краљице САД, укључујући посету Западној обали 1983. године, дошло је током појачаних тензија у Северној Ирској.

Документи откривају и друге претње

Године 1976. покојна краљица била је у Њујорку. Документи откривају да је пилоту издат позив за прелет малим авионом изнад Батери парка са натписом "Енглеска, губи се из Ирске".

Иначе, краљичин рођак лорд Маунтбатен страдао је у бомбардовању ИРА у Републици Ирској 1979. године.

Уочи личне посете покојне краљице Кентакију 1989. године, интерни допис ФБИ је гласио "могућност претњи Британској монархији увек постоји од Ирске републиканске армије (ИРА)".

Познато је да је покојна краљица, која је поседовала тркачке коње, неколико пута током свог живота посетила Кентаки како би уживала у државним коњичким догађајима, укључујући дерби у Кентакију.

У државној посети 1991. године, покојна краљица је требало да гледа бејзбол утакмицу са председником Бушом.

ФБИ је упозорио тајну службу да "ирске групе" планирају протесте на стадиону и да је "једна ирска група резервисала велики број карата за трибине" за утакмицу.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије