Читај ми!

Немачка – мит о минималној плати за све

Најмање дванаест евра на сат за све. То је идеја која стоји иза правила о обавезној минималној плати у Немачкој. Али, послодавци имају трикове којима могу да минирају ту идеју.

Уторак ујутро у Франкфурту. Возила царине су на путу ка једном од највећих градилишта у граду. То је рација агенције за финансијски надзор над илегалним радом.

"Истражујемо сумњу о кршење уговора о раду“, каже Арне Низтрат из главне централе царине у Франкфурту. Kонтролише се 260 људи, као и управа градилишта. Цариници на лицу места прикупљају личне податке и проверавају грађевинску документацију.

Надлежнима ће касније бити потребни дани да све то процене. Ако уопште све и ухвате. Наиме, на градилишту се све брзо прочује, а онда радници "понекад нестану у неком скровишту, јер се они овде сналазе боље од нас“, фрустрирано каже Низтрат.

Савети за оне који траже помоћ

Антонио (име је промењено) је неко ко се сналази на градилиштима. Не жели да каже где је радио, као ни своје право име. Један је од ретких који је на крају ипак пронашао пут до саветовалишта "Поштена мобилност“.

Оно је намењено радницима из источне и средње Европе, а повезано је с Немачким савезом синдиката. У њему се пружају информације о радним правима, као и подршка у случају спорова и сукоба. Антонију су пружена објашњења на његовом матерњем језику, али он још увек није сигуран да се усуђује да тражи своја права од свог послодавца.

Недостатак особља

Антонио никад није ухваћен у царинској контроли. Мисли ли да је то добро или лоше? Kаже да не зна. Нема уговор о раду, нема одређено радно време и није плаћен по сату, него по квадратном метру. Прерачунато у односу на радно време, он понекад зарађује 3,50 евра, а понекад пет евра по сату. Ипак, признаје да му је инспекција "можда помогла“.

Међутим, број контрола се у последњих десет година смањио – с готово 63.000, на око 53.000 годишње на нивоу читаве Немачке. Један од разлога је: недостатак особља.

Али, то није све, критикује Франк Букенхофер, који је у полицијском синдикату надлежан за царину. Он указује на проблеме у организацији царинске службе и залаже се за формирање свеобухватне финансијске полиције с одговарајућим овлашћењима.

Често и по неколико кршења закона

Kршење законске одредбе о минималној плати ретко долази само. Утаја пореза, неисплаћивање плата, а ни доприноса за социјално осигурање. Због тога провера података забележених на градилишту, нпр. овде у Франкфурту, може да потраје данима.

Прелиминарни резултат те акције је следећи: 179 прекршаја када је реч о исплати минималне плате, 71 фиктивна пријава самосталне делатност, четири запослена на црно. Звучи као велики успех, али с обзиром на укупну ситуацију у земљи, то је мање од 0,5 одсто разјашњених случајева. Слабост система се тако јасно показује.

Стотине хиљада људи је преварено

Према истраживању Немачког института за економска истраживања (DIW), између 750.000 и више од три милиона радника преварено је за њихов новац. „Распон је тако широк, јер је илегалне активности тако тешко открити“, каже Јоханес Зебауер из DIW. Осим тога, од увођења минималне плате заправо се повећао број послова у секторима с ниским платама. То погађа оне који не раде пуно радно време, студенте, пензионере, а и људе који не говоре немачки.

За Антонија, прекршаји послодавца значе мање доприноса за пензионо, мање боловања, мање регреса. Барем званично. За регрес никад није ни чуо, а када је био болестан, новац му није исплаћиван. Он сада намерава да потражи други посао на градилишту. Овога пута ће, каже, пазити на своја права. Неће бити тешко наћи нешто ново, јер су радници попут њега сада у Немачкој веома тражени.

Дигитално пријављивање не би онемогућило варање када је реч о исплати минималне плате, али би га отежало. То показују примери попут оног из једне пиваре у Оберурселу. Пре почетка смене свако од 80 радника се пријављује, било да је реч о сталном или привременом раднику. Дигитална пријава доноси само предности за власника Томаса Штуданског: "Пре су увек биле расправе: ’Био сам ту толико и толико, радио сам толико и толико’. Тога сада више нема".

Тако би требало да буде свуда, али стварност је другачија. Само десет евра за сат и то у готовини, уместо дванаест евра колика је минимална плата – и то није тако само у угоститељству и грађевинарству. То је масовна појава, а списак привредних грана у којима се то догађа је дугачак.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво