Читај ми!

Вештачка интелигенција, Твитер и лажна експлозија испред Пентагона – зашто је задрхтала берза

Лажна фотографија на којој је приказана наводна експлозија у близини Пентагона накратко је постала вирална на Твитеру, а делили су је различити верификовани налози. Према наводима Тек кранча, комбинација плаћених верификованих налога на Твитеру и генеративне вештачке интелигенције чини исувише лаким ширење дезинформација. Ен-Би-Си њуз наводи да је фотографија престравила неке инвеститоре.

Фотографију, која приказује велики облак дима поред зграде која само успутно подсећа на Пентагон, поделило је неколико верификованих Твитер налога.

Од краја априла, за плави верификациони беџ на Твитеру потребно је платити осам долара месечно. Та услуга, међутим, не потврђује и идентитет корисника.

Према наводима Ен-Би-Си њуза, чини се да је фотографију први поделио CBK News 121, који има верификациони беџ, али, додаје Ен-Би-Си, има различиту иконографију повезану са теоријама завере. 

У року од око пола сата, слика се појавила на верификованом Твитер налогу под називом Блумберг фид, који би се врло лако могао помешати са правим налогом који је повезан са Блумбергом, поготово зато што је имао плави беџ. Затим се приширила, па су је, тврди Ен-Би-Си, поделили и РТ и налози са стотинама хиљада пратилаца – DeItaone, OSINT defender...

Међутим, није одмах било јасно одакле потиче фотографија.

Ватрогасна служба у Арлингтону објавила је на Твитеру тог јутра да "нема експлозије или инцидента у Пентагону или близу њега".

Ник Вотерс, истражитељ компаније Белингкат, рекао је за Ен-Би-Си њуз да паника око фотографије "никада није имала смисла“.

"На овој слици има доста упозорења. Када покушате да геолоцирате фотографију, не можете, јер то није право место. То није зграда која се налази било где у Вашингтону", навео је Вотерс.

Tо није први пут да је лажна слика преварила кориснике интернета, али улози су већи када је на фотографији лажна експлозија зграде америчке владе, од папе у капуту марке "баленсијага". 

"АИ још није сјајан у стварању тачних локација и то се заиста може закључити са слике", рекао је Вотерс.

Чинило се да је ширење твита престравило неке инвеститоре – индекс S&P 500 је нагло пао у неколико минута, али су касније губици надокнађени.

субота, 10. јун 2023.
21° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут