Читај ми!

Кумовска веза са Балканом, савез са Путином или Западом – очекивања после избора у Турској

Турска ће председника бирати у другом кругу. Више од 64 милиона бирача одлучиваће 28. маја ко ће водити државу у наредних пет година. У првом кругу, председник Ердоган освојио је 49,5 одсто, а главни опозициони кандидат Кемал Киличдароглу 44,88 одсто гласова бирача. Коначни резултати очекују се 19. маја. На парламентарним изборима, Ердоганова коалиција "Народни" савез освојила је већину – 321 од 600 посланичких места. Шта се очекује у другом кругу председничких избора, али и од Турске глобално, регионално и на Балкану?

Владимир Ајзенхамер са Факултета безбедности, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавио је да је опозиција направила велики помак са преко 40 одсто освојених гласова. "Иако је Ердоган неколико милиона гласова у предности у односу на главног опозиционог кандидата Киличдароглуа, опозиција је имала успех", истиче Ајзенхамер.

На питање шта је пресудило да опозиција ипак не победи у првом кругу, Ајзенхамер наводи да би резултат био бољи да је опозициони кандидат био градоначелник Истанбула или пак Анкаре.

"То су избори који би код турских опозиционо настројених бирача однели који проценат више, а можда довољно да се све заврши у првом кругу. Личност је пресудила. Била би промена ако би Кемал Киличдароглу дошао на чело државе, али није довољно харизматичан да порази Ердогана у првом кругу“, сматра Ајзенхамер.

Србољуб Пеовић из Института за европске студије каже да је реч о "системској мани турских анкета".

"Немате одређене групе у анкетама и милионски бирократски кор. То су мањине и националисти", истиче Пеовић. 

"Ерогана секуларизам не кошта"

Владимир Ајзенхамер пак каже да све зависи од тога да ли ће Киличдароглу прихватити услове Синана Огана.

"То су питања за више милиона избеглица, Курда и секуларизма. Оган тражи да се један од кандидата јавно обавеже да ће те услове испунити. Извесније да ће Ердоган то учинити, јер га секуларизам не кошта ништа", наводи Ајзенхамер.

Према његовим речима, Оганови бирачи зато могу да дају Ердогану власт. "Уколико то пак буде Киличдароглу, бојим се да ту може доћи до цепања, као и да део гласова оде Ердогану и да имамо неизвесну трку. Видећемо како ће се кампања за те гласове водити", каже Ајзенхамер.

Србољуб Пеовић објашњава да Ердоганова Народна алијанса има 55 одсто гласова, као и да би Киличдароглу испунио обећање из кампање – да ће вратити реформе од 2017. године, морао би да има три петине Парламента.

"Он то неће моћи да испуни. Занимљив је да у случају победе Киличдароглуа имамо сукоб интереса. Требало да врати ингеренције Парламенту, који је против њега", прича Пеовић.

Односи у свету после избора

Говорећи о ситуацији после избора у свету, Ајзенхамер очекује да ће се "романса Путин-Ердоган још неко време наставити", али је скептичан да то може бити дугорочно.

"Путин и Ердоган имају заједничке интересе у региону или барем налазе начин како да се заједно одупру Западу. Ердоган увек на краткој узици држи Запад. Јесте савезник, али бунтовни. Не могу без њега, а када су с њим задаје им главобоље", каже Ајзенхамер.

Очекује да остане све по старом, ако Ердоган победи за разлику од победе опозиционог кандидата.

"Ако Киличдароглу победи, имаћемо проблем – за њега самога да Западу испоручи све што је обећао – приближавање. када су везе са Русијом чврсте и продуктивне. Било би равно томе да сечете сопствену ногу или грану на којој седите, а Запад би очекивао. У кампањи Киличдароглу је дао много спољно-политичких обећања, а да не зна како ће их испунити", наводи Ајзенхамер.

"Везе са Балканом"

Пеовић каже да је постојао "савез елита" у другој половини Ердоганове владавине, када је реч о односу Турске према Балкану.

"Имали сте кумовске везе. То се неће наставити ако Киличдароглу победи, али не бих очекивао да се нешто драстично промени када је реч о Балкану, макар у раној фази. То питање дугорочних државних интереса", наводи Пеовић.

Додаје и да је Балкан у последњој деценији више него удесетостручио трговинску размену са Турском, упркос економским недаћама те земље и инфлацији.

"Посебно Србија има интереса као главни спољно-трговински партнер Турске на западном Балкану. То ће се наставити, ако не дође до неких драстичних изненађења", сматра Пеовић.

Владимир Ајзенхамер каже да до сада "ердономика" није дала резултате.

"Идеја да имате снижене каматне стопе и да штампате новац, као и да се на тај начин борите против инфлације, није уродила плодом. Не изгледа као да је Ердоган спреман да од овога одустане", закључује Ајзенхамер.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво