Читај ми!

Претерана употреба силе – шта немачка полиција сме да ради

Који облик силе полиција сме да примени? Један истраживачки тим испитао је 3.300 људи у Немачкој који су се с тим суочили, а разговарали су и са полицијским службеницима. Њихови одговори се разликују.

Шта полиција сме да ради? То питање се у Немачкој последњих година стално поставља – на пример у случају демонстрација и фудбалских утакмица, али и приликом легитимисања.

Поједини видео-снимци полицијских интервенција објављени су на и Твитеру и Инстаграму уз хештег #Polizeigewalt (полицијско насиље). Међу њима је и снимак из августа 2020. када је у Хамбургу заустављен један 15-годишњак. Неколико полицајаца га је савладало, јер је возио електрични тротинет тротоаром. Синдикат полиције оценио је, међутим, да на снимку нема полицијског насиља.

Оцене употребе силе у полицијским операцијама често се веома разликују. Управо тиме се бави истраживачки пројекат "Телесне повреде полицијских службеника на радном месту" (КвиАПол), који ће детаљно бити представљени и у књизи под насловом "Насиље на радном месту: прекомерна употреба полицијске силе и како се с тиме носити".

У том независном истраживачком пројекту интервјуисано је 3.300 људи који су се суочили с применом полицијске силе, али је обављено и 60 разговора с представницима полиције, правосуђа и центара за саветовање жртава. Узорак, како наглашавају истраживачи, није репрезентативан.

Чак 2.790 истрага

То да ли ће полицијска примена силе бити оцењена као "претерана", увелико се разликује од особе до особе. У сажетку резултата студије истраживачки тим истиче да се она односи на поступке "којима су, из перспективе људи који их оцењују, прекорачене границе прихватљивог". То, како наводе, не значи нужно да је примена силе над њима и класификована као противзаконита.

У 2021. години против полицијских снага вођено је 2.790 истрага због незаконите употребе силе. Према подацима државног тужилаштва, у више од 90 одсто случајева кривични поступци се обустављају, а оптужнице се подижу у само два одсто случајева. Осим тога, према наводима истраживача, већина погођених не пријављује случајеве – због слабих изгледа на успех или страха од репресије. Само 14 процената испитаника навело је да је у њиховом случају вођен кривични поступак.

Према студији, највише оних који су били погођени прекомерном употребом силе долазило је у контакт с полицијом током демонстрација и политичких акција (55%), а следе фудбалске утакмице и други велики јавни догађаји (25%). Мушкарци су најчешће били погођени прекомерном употребом силе (72%).

Тешке повреде, али и психичке последице

Према наводима испитаних, силу су примењивали првенствено мушки полицајци старости до 30 година. Наводно је често било присутно по неколико чланова полицијске патроле, али нису сви примењивали силу. У 26 одсто случајева силу је употребио само један од полицајаца. Често је ту реч о ударцима или гурању, а на великим јавним догађајима употребљавани су и сузавац или водени топови.

Деветнаест одсто испитаних претрпело је озбиљне повреде, попут прелома костију или повреда зглобова. Неки од погођених пријављивали су и озбиљне психичке последице.

У складу са законом?

"Ситуације које укључују полицијску употребу силе могу се описати као сложене, често збуњујуће и напете“, пишу истраживачи. Двадесет пет одсто погођених изјавило је да разлог за ескалацију ситуације била интервенција полиције, док 19 одсто каже да је до ескалације дошло због непоштовања упутстава које је дала полиција.

Из перспективе полиције, употреба силе може бити неопходна уколико ситуација ескалира. "Закон предвиђа да је полицијска примена силе ванредно овлашћење које је дозвољено само у веома уским границама“, подсећају истраживачи.

Полицијски службеници су у разговорима више пута истицали да им је закон водиља, али се показало да је "употреба силе део свакодневног полицијског посла и да се у складу с тим нормализовала", тврде истраживачи. Они наводе да о томе шта је легално, а шта не, влада несигурност и постоје различите идеје.

Истраживачи су такође уочили да је праг онога што се описује као претерана употреба силе, за полицајце релативно висок. За оне пак који су били погођени, није питање само да ли је употреба силе била законита, већ и да ли је легитимна, то јест да ли се полицијска акција перципира као поштена и праведна.

"Успостављање доминације"

Како наводе истраживачи, задатак полиције је да "обавезујуће разјашњава ситуације" и спроводи одређене норме, интересе и тумачења. Полицијска употреба силе је пракса "успостављања доминације у одређеним ситуацијама".

Притом, "они који су погођени претераном употребом силе од стране полиције, налазе се у ситуацији у којој тешко могу да остваре своја права без супротстављања доминацији полиције", наводе истраживачи.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво