Читај ми!

Рекордна инфлација у Аргентини убрзано слаби националну валуту, референтна каматна стопа 97 одсто

У покушају да се избори са инфлацијом која је достигла 30-годишњи максимум, Централна банка Аргентине подигла је своју референтну каматну стопу за шест процентних поена, на 97 одсто.

Централне банке широм света боре се да обуздају инфлацију, али то је посебан проблем у Аргентини, где је годишња стопа инфлације скочила изнад 100 одсто прошлог месеца, наводи Си-Ен-Ен.

То је највиши ниво од раних деведесетих година прошлог века, а тренутно су Венецуела и Зимбабве једине две земље које имају вишу инфлацију од Аргентине, према подацима Међународног монетарног фонда.

Поређења ради, инфлација у САД креће се испод пет одсто, где је тамошња централна банка подигла кључне каматне стопе за пет одсто током 14 месеци.

Аргентинска централна банка истакла је у саопштењу да се такође нада да ће повећање каматне стопе подстаћи улагања у валуту земље.

Превелика инфлација је резултирала великим одливом инвестиција у аргентинском пезосу, што је довело до пада његове вредности у односу на амерички долар ове године од чак 23 одсто.

Аналитичари: Закаснеле мере, каматне стопа инструмент за дуже стазе

Уочи председничких избора заказаних за октобар, министар економије Серхио Маса фокусиран је на избегавање још веће девалвације валуте и обуздавање инфлације.

На њега се гледа као на потенцијалног кандидата откако је актуелни председник Алберто Фернандез прошлог месеца најавио да неће тражити реизбор, а Масин успех би вероватно зависио од резултата плана за борбу против инфлације.

Са друге стране, мало је вероватно да ће ново повећање стопе донети било какву стварну промену на аргентинским тржиштима, кажу аналитичари.

"Осећа се да влада потпуно губи због инфлације“, рекао је Мигел Кигел, финансијски саветник и бивши заменик директора Централне банке Аргентине.

"Плашим се да је влада почела да реагује веома касно: повећања каматних стопа су наравно главна стратегија за борбу против инфлације, али за њих је потребно време“, рекао је Кигел за Си-Ен-Ен.

Када централна банка подигне каматну стопу, ефекти се осећају два или три месеца касније, а тај временски оквир није ефикасан у ситуацији у Аргентини, наглашава Кигел.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво