Читај ми!

Несташица горива потреса Кубу, отказана парада за Први мај

Комунистичка партија Кубе отказала је овогодишњу прославу Међународног дана рада, 1. маја у Хавани, због несташице бензина. Америчке санкције и недостатак испорука из Венецуеле оставиле Кубу без горива, пише "Гардијан".

Председник Кубе Мигел Дијаз-Канел рекао је да острво добија само две трећине бензина који је потребан и да је недостатак последица тога што земље добављачи не испуњавају уговорене споразуме, пренео је Гардијан.

Хорхе Пињон, директор Универзитета Тексас на програму за енергетику и животну средину у Латинској Америци и Карибама у Остину, рекао је да је у питању алузија на Венецуелу.

Две социјалистичке земље имају бартер споразум 2000. године: Куба шаље Венецуели лекаре, наставнике и наводно контраобавештајне агенте у замену за пошиљке сирове нафте.

Чини се да је тај договор сада пропао.

"Последње две деценије Венецуела губи тај приход тиме што није продавала ту нафту на међународном тржишту", рекао је Пињон.

Сматра да су управо дошли до тачке у којој више не могу да наставе да обезбеђују нафту без готовине Кубанцима.

Извоз Венецуеле на Кубу опао је за око 50 одсто током протекле деценије пошто је укупна производња нафте опала због корупције, лошег управљања и санкција, наводи Гардијан.

Америчке санкције Кубу оставиле без девиза

Вашингтон је, након што је санкционисао руску нафту и гас прошлог новембра, издао "Шеврону" дозволу за извоз венецуеланске нафте у САД први пут после много година.

То је донело Куби проблеме: на острву има много сирове нафте, али је ниског квалитета и рафинерије нису у стању да је прераде.

Венецуеланска нафта високог квалитета, чини се, сада иде у САД.

Куби недостаје готовина и има тешкоће да на међународном тржишту купи гориво, или чак разблаживаче који би могли да се користе за пречишћавање сирове нафте.

Санкције које је наметнула Трампова администрација и које је Бајден углавном оставио на снази, оставиле су Кубу без милијарди долара девизних прихода годишње, кажњавајући нафтне танкере који пристају на острву и прекидајући кредитне линије.

Економисти упозоравају да ће, ако се ситуација настави, цене хране порасти, а продуктивност пасти још ниже.

Овогодишња жетва шећерне трске ће бити најгора за више сто година, јер због несташице дизела трска не стиже до рафинерија.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво