Читај ми!

Индија престиже Kину по броју становника до средине године

Индија би могла да претекне Кину и постане најмногољуднија земља на свету до средине ове године, показују подаци које су објавиле Уједињене нације.

Индија престиже Kину по броју становника до средине године Индија престиже Kину по броју становника до средине године

Очекује се да ће индијска популација достићи 1,4286 милијарди – 2,9 милиона више од њеног суседа Kине са 1,4257 милијарди становника.

 Азијске нације чине више од трећине глобалне популације више од 70 година. Стопа наталитета у Кини је недавно опала, а становништво се смањило прошле године, први пут од 1961. године.

После 140 година непрекидног пописа становништва сваких 10 година, попис из 2021. је отказан због ковида и одложен за 2022. Поново је померен на 2024. годину.

У интервјуу за Би-Би-Си, шеф УН за процене и пројекције становништва Патрик Герланд каже да су сви бројеви о стварној величини индијског становништва "наивне претпоставке“.

"Немамо праве званичне податке који долазе из Индије“, каже он.

Такође, УН кажу да њихова процена не укључује становништво два кинеска специјална административна региона – Хонг Конг и Макао, који заједно имају више од 8 милиона људи – или острво Тајван, које Пекинг види као отцепљену провинцију.

У новембру је светска популација прешла 8 милијарди. Али стручњаци кажу да раст није тако брз као што је био и да је сада најспорији темпо од 1950. године.

 

И Индија и Кина су забележиле пад стопе фертилитета. То значи да ће у Кини популација почети да опада следеће године, упркос томе што је земља напустила политику једног детета 2016. и увела подстицаје за парове да имају двоје или више деце.

Растући животни трошкови и све већи број жена које се придружују радној снази су међу осталим факторима који су криви за успоравање у Кини.

И у Индији су стопе фертилитета значајно пале последњих деценија са 5,7 порођаја по жени 1950. године на 2,2 рођења по жени данас.

Истраживање које је наручио УН показало је да је већина Индијаца рекла да је њихова популација превелика, а стопа фертилитета превисока. Скоро два од три испитаника идентификовала су економска питања као главне бриге када се размишља о расту становништва.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије