Читај ми!

Покренута истрага против британског премијера Ришија Сунака због наводног сукоба интереса

Повереник за стандарде британског парламента Данијел Гринберг, покренуо је истрагу против британског премијера Ришија Сунака због потенцијалног сукоба интереса. Реч је о компанији за бригу о деци чији је акционар премијерова супруга.

Сунакова супруга Акшата Мурти наведена је као акционар компанијe за бригу о деци, па би могла да има користи од шеме предложене у мартовском државном буџету за подстицање људи да чувају децу.

Када је говорио пред парламентарним одбором за интересе крајем марта о том пројекту британске владе, Сунак није рекао да би у пројекат могла бити умешана и његова супруга. Сунак је на питање лабуристичке посланице Кетрин Мекинел да ли постоји веза између интереса његове супруге (самим тим и његових интереса) и предложеног буџета за бригу о деци одговорио да је све интересе пријавио „на уобичајен начин”.

Касније се, међутим, испоставило да су шефови поменуте компаније за бригу о деци присуствовали пријему у Даунинг стриту неколико сати пошто се Сунак појавио пред одбором, наводи Гардијан.

Управо је лабуристичка посланица Мекинли највероватније поднела поверенику пријаву против Сунака.

Сунак, како наводе британски медији, није пријавио удео своје супруге у компанији "Кори кидс" преко регистра имовине јавних функционера, што сви јавни функционери морају да ураде без одлагања.

Из Сунакове канцеларије саопштено је да то није било потребно, јер је он то учинио преко регистра у ком је уписан као министар. Међутим,  податак, наводи се, још није објављен ни у том регистру.

Један од главних задатака повереника је да испита да ли је оваква Сунакова интерпретација исправна. Повереник је одговоран за праћење рада Кодекса понашања и регистара Доњег дома, укључујући истрагу свих наводних кршења закона.

На страници повереника на сајту парламента није било више детаља о овом случају.

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво