Читај ми!

Покушај државног удара у Судану, сукоби паравојне групе и војске у више градова

Главна паравојна група Судана саопштила је да је заузела председничку палату, резиденцију шефа војске и међународни аеродром у Картуму у очигледном покушају државног удара, док војска тврди да се и даље бори. ЕУ, САД, Русија, Египат и УН позвију на смиривање тензија.

Главна паравојна група Судана саопштила је да је заузела председничку палату, резиденцију шефа војске и међународни аеродром у Картуму у очигледном покушају државног удара, док војска саопштава да се и даље бори.

Снаге за брзу подршку (РСФ), које су оптужиле војску да их је прва напала, такође тврде да су заузеле аеродроме у северном граду Мерове и у Ел Обеиду на западу.

Ситуација на терену је нејасна. Војска је саопштила да се бори против РСФ на локацијама за које су паравојске рекли да су их заузеле и негирала да је РСФ заузела аеродром Мерове.

Велика конфронтација између РСФ и војске могла би да гурне Судан у шири грађански сукоб док се већ бори са економским сломом и племенским насиљем.

РСФ је оптужила војску да спроводи у план заверу присталица свргнутог председника Омара Хасана ел Башира и да је покушала државни удар.

Како је саопштила војска, суданске ваздухопловне снаге изводе операције против РСФ.

Оклопна возила на улицама Картума, окршаји у стамбеним насељима

Пуцњава се могла чути у неколико делова суданске престонице, Картума, а очевици извештавају о пуцњави у суседним градовима.

Новинар Ројтерса наводи да је видео топове и оклопна возила распоређене на улицама престонице и чуо ватру из тешког наоружања у близини седишта војске и РСФ.

Лекари су рекли да је дошло до сукоба у стамбеним насељима и да су најмање три цивила погинула.

Сукоба је било и у седишту суданске државне телевизије, кратко је рекао водитељ који се појавио на екрану.

Дошло је до тешке размене ватре у Меровеу, рекли су очевици Ројтерсу.

Очевици Ројтерса рекли су да се две стране сукобљавају и у Ел Фашеру и Њали који се налазе у области Дарфура.

САД, Русија, Египат, Саудијска Арабија, Уједињене нације и Европска унија позвале су на прекид непријатељстава.

Амерички амбасадор у Судану Џон Годфри рекао је да је ескалација тензија "изузетно опасна". Он и особље амбасаде су у склоништу.

Пребацивање одговорности за изазивање сукоба

Војска је саопштила да је РСФ покушао да нападне њихове трупе на неколико положаја након што су сведоци пријавили јаку ватру у више делова земље, што је изазвало страх од потпуног сукоба.

РСФ, за који аналитичари кажу да има 100.000 људи, тврди да је његове снаге прва напала војска.

Раније је РСФ, на чијем челу је бивши вођа милиције генерал Мухамед Хамдан Дагало, познатији као Хемедти, саопштио да је војска опколила једну од њених база и отворила ватру из тешког наоружања.

Хемедтијев РСФ формиран је од милиција оптужених за ратне злочине у сукобу у Дарфуру. У јуну 2019, снаге безбедности предвођене РСФ оптужене су за рацију у продемократском кампу у Картуму и скоро 130 људи је убијено, према подацима лекара активиста.

Хемедти је заменик лидера владајућег Сувереног савета на челу са генералом војске Абделом Фатахом ел Бурханом од 2019. године.

Политичке странке које су потписале првобитни споразум о подели власти са војском и РСФ позвале су их да прекину непријатељства. Руска амбасада је такође позвала на прекид насиља.

Вишедневне тензије између две стране

Сукоби су уследили након вишедневних тензија између војске и РСФ, што би могло поткопати дуготрајне напоре да се Судан врати под цивилну власт након борби за власт и војних удара.

Хемедти, некада један од најстрашнијих и немилосрдних вођа милиција у Дарфуру, ставио се на чело планиране транзиције ка демократији, узнемиривши колеге војне владаре и покренувши мобилизацију трупа у главном граду Картуму.

Раздор између снага избио је на површину у четвртак, када је војска саопштила да су недавни покрети РСФ, посебно у Меровеу, незаконити.

РСФ, која је заједно са војском збацила Башира 2019. године, почела је прераспоређивање јединица у Картуму и другде усред разговора прошлог месеца о њеној интеграцији у оквиру транзиционог плана који би довео до нових избора.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво