Турски парламент одобрио улазак Финске у НАТО

Турски парламент одобрио је кандидатуру за чланство Финске у НАТО-у, чиме је отворен пут Хелсинкију да се прикључи тој војној алијанси.

Турски парламент је последњи од парламената 30 чланица НАТО-а који су одобрили чланство Финске у Алијанси, наводи Ројтерс.

"Чланство у НАТО-у ће ојачати безбедност Финске и побољшати стабилност и безбедност у региону Балтичког мора и северне Европе", наводи се у саопштењу финске владе након гласања у турском парламенту.

Претходно је, раније ове недеље, парламент Мађарске након вишемесечних одлагања одобрио улазак Хелсинкија у западни савез.

Након избијања рата у Украјини, Финска и Шведска су прошле године затражиле да се придруже трансатлантском војном савезу, али су процес приступања зауставиле Турска и Мађарска.

Турска је недавно поручила да би, за сада, могла да одобри чланство Финске у НАТО-у, али не и Шведске. Фински председник Саули Нинисто и министар спољних послова Пека Хависто одбацили су ту идеју, рекавши да је безбедност те две нордијске земље повезана.

Турска је на неодређено време отказала трилатерални механизам са Шведском и Финском поводом њихових захтева за придруживање НАТО-у након што је Расмус Палудан, лидер данске крајње десничарске политичке странке, спалио у јануару ове године примерак Курана испред турске амбасаде у Стокхолму.

Анкара је недвосмислено затражила да и званични Хелсинки и Стокхолм заузму чвршћи став против Радничке партије Курдистана (ПКК), коју Турска и њени западни савезници сматрају терористичком групом, али и против још једне организације коју турске власти криве за покушај државног удара 2016. године

субота, 03. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено