Читај ми!

Ердоган Шведској: Не очекујте подршку за чланство у НАТО-у

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да Шведска не треба да очекује подршку Анкаре чланству у НАТО-у након протеста у близини турске амбасаде у Стокхолму, када је спаљена копија Курана.

У Стокхолму је у суботу одржан протест против Турске, а испред амбасаде те земље је политичар крајње деснице Расмус Палудан спалио копију Курана.

"Они који дозвољавају такво богохуљење испред наше амбасаде не могу више да очекују нашу подршку за своје чланство у НАТО-у", рекао је Реџеп Тајип Ердоган после састанка кабинета.

Стокхолму је поручио и да заштиту тражи од припадника терористичких организација и непријатеља ислама, када их "баш толико воле и штите".

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром није одмах одговорио на Ројтерсов захтев за коментар, наводећи да жели да чује шта је тачно рекао Ердоган, али је и напоменуо да ће Стокхолм "поштовати споразум који постоји између Шведске, Финске и Турске у вези са чланством у НАТО-у".

Фински министар спољних послова Пека Хависто рекао је да је потребна пауза од неколико недеља у разговорима између Финске, Шведске и Турске.

"Потребан је тајм-аут пре него што се вратимо на трилатералне разговоре и видимо где смо, када се слегне прашина након тренутне ситуације, тако да још не треба доносити закључке, рекао је Хависто Ројтерсу.

Шведска и Финска су прошле године поднеле захтев за улазак у НАТО, али то мора да одобри свих 30 држава чланица.

Анкара је раније саопштила да Шведска мора да заузме јаснији став према онима које Турска сматра терористима, а махом је реч о курдским милитантима и групама које криви за покушај државног удара у Турској 2016. године

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво