Нетанјаху одлаже реформу правосуђа: Узимам тајм-аут за дијалог

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху најавио је да због притисака на владу коју предводи одлаже реформу правосуђа након вишемесечних масовних протеста широм земље који су ове недеље кулминирали.

У телевизијском обраћању, Бенјамин Нетанјаху каже да је свестан повећаних тензија у израелском друштву и воље да се оне реше, али тврди да постоји “екстремистичка мањина која разбија Израел“, прети јавним личностима и заговара грађански рат, преноси Тајмс оф Израел.

Поручио је да "није вољан да цепа земљу" и да "не сме бити грађанског рата".

"Али ми смо на почетку кризе која угрожава наше основно јединство и ова криза захтева да се сви понашамо одговорно", додао је Нетанјаху.

Указао је да је више пута позивао на дијалог о плану реформе правосуђа.

"Када постоји опција да се избегне грађански рат кроз дијалог, ја као премијер узимам тајм-аут за дијалог", рекао је Нетанјаху.

Нагласио је да се "због националне одговорности одлаже коначно доношење закона о именовању судија који изазива поделе", према којем би владајућа коалиција именовала скоро све израелске судије, до следеће седнице Кнесета за месец дана.

"Инсистирамо на потреби да се изврше неопходне корекције у правосудном систему, али ово је шанса да се то постигне дијалогом. Одлучио сам да суспендујем друго и треће читање предлога закона о избору судија на овој седници Кнесета како бих дао време за широку сагласност пре него што наставим са расправом на следећој седници Кнесета“, рекао је Нетанјаху.

Додао је и да већина његових коалиционих савезника подржава тај потез, истичући да ће реформа на крају "проћи у овом или оном облику".

Након одлуке о одлагању реформе правосуђа, водећи израелски синдикат прекинуо је штрајк широм земље, пренео је Ројтерс.

Ипак, поједине вође протеста поручују да настављају са демонстранцијама и да овај потез Нетанјахуа виде као покушај да се протести ослабе, као и да неће одустати све док предлог закона не буде у потпуности повучен.

У Израелу већ недељама трају демонстрације због намере власти да прогура спорну реформу правосуђа која би јој омогућила већу контролу избора судија у Врховни суд.

среда, 07. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено