Нетанјаху одлаже реформу правосуђа: Узимам тајм-аут за дијалог

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху најавио је да због притисака на владу коју предводи одлаже реформу правосуђа након вишемесечних масовних протеста широм земље који су ове недеље кулминирали.

Нетанјаху одлаже реформу правосуђа: Узимам тајм-аут за дијалог Нетанјаху одлаже реформу правосуђа: Узимам тајм-аут за дијалог

У телевизијском обраћању, Бенјамин Нетанјаху каже да је свестан повећаних тензија у израелском друштву и воље да се оне реше, али тврди да постоји “екстремистичка мањина која разбија Израел“, прети јавним личностима и заговара грађански рат, преноси Тајмс оф Израел.

Поручио је да "није вољан да цепа земљу" и да "не сме бити грађанског рата".

"Али ми смо на почетку кризе која угрожава наше основно јединство и ова криза захтева да се сви понашамо одговорно", додао је Нетанјаху.

Указао је да је више пута позивао на дијалог о плану реформе правосуђа.

"Када постоји опција да се избегне грађански рат кроз дијалог, ја као премијер узимам тајм-аут за дијалог", рекао је Нетанјаху.

Нагласио је да се "због националне одговорности одлаже коначно доношење закона о именовању судија који изазива поделе", према којем би владајућа коалиција именовала скоро све израелске судије, до следеће седнице Кнесета за месец дана.

"Инсистирамо на потреби да се изврше неопходне корекције у правосудном систему, али ово је шанса да се то постигне дијалогом. Одлучио сам да суспендујем друго и треће читање предлога закона о избору судија на овој седници Кнесета како бих дао време за широку сагласност пре него што наставим са расправом на следећој седници Кнесета“, рекао је Нетанјаху.

Додао је и да већина његових коалиционих савезника подржава тај потез, истичући да ће реформа на крају "проћи у овом или оном облику".

Након одлуке о одлагању реформе правосуђа, водећи израелски синдикат прекинуо је штрајк широм земље, пренео је Ројтерс.

Ипак, поједине вође протеста поручују да настављају са демонстранцијама и да овај потез Нетанјахуа виде као покушај да се протести ослабе, као и да неће одустати све док предлог закона не буде у потпуности повучен.

У Израелу већ недељама трају демонстрације због намере власти да прогура спорну реформу правосуђа која би јој омогућила већу контролу избора судија у Врховни суд.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара