Нетанјахуовој влади прети пад, поред масовних протеста и генерални штрајк због спорне правосудне реформе

Коалицији израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа прети распад после најновијих масовних протеста пошто је сменио министра одбране. У Израелу већ недељама трају демонстрације због намера власти да прогура спорну реформу правосуђа која би јој омогућила већу контролу избора судија у Врховни суд.

Очекивало се да ће Бенајмин Нетанјаху у понедељак ујутро обратити јавности и објавити да суспендује спорну реформу. Али, усред извештаја да је његова националистичко-верска коалиција у ризику од распада, израелске ТВ станице рекле су да је изјава одложена.

Извор у Нетанјахуовој странци Ликуд и други извор блиско укључен у закон рекао да ће израелски премијер обуставити процес усвајања спорног закон, што је изазвало неке од највећих демонстрација у земљи.

"Због јединства народа Израела, због одговорности, позивам вас да одмах зауставите законодавни процес", поручио је председник Исак Херцог Нетанјахуу преко Твитера.

Упозорење Херцога, који би требало да стоји изнад политике и чија је функција углавном церемонијална, истиче велико незадовољство и поделе које су изазвали предлози владе.

То је уследило након драматичне ноћи протеста у градовима широм Израела, са десетинама хиљада демонстранта на улицама након што је Нетанјаху објавио да је сменио министра одбране Јоава Галанта.

Дан раније, Галант је упутио телевизијски апел влади да заустави промену правосудног система, упозоравајући да дубоки раскол који је отворио у израелском друштву утиче на војску и угрожава националну безбедност.

Узаврела атмсофера у Кнесету

Опозциони посланици у парламенту напали су вербално Симчу Ротмана, председника одбора који је предложио нацрт закона и оптужбе које упоређују предложена решења са милитантним групама које желе уништење Израела.

"Ово је непријатељско преузимање државе Израел. Нема потребе за Хамасом, нема потребе за Хезболахом", чуло се како је један посланик у Кнесету рекао Ротману док је уставни одбор одобравао кључни нацрт закона за ратификацију.

Три месеца након што је преузео власт, Галантова смена гурнула је Нетанјахуову тврдо десничарску коалицију у кризу јер се такође суочава са све дубљом безбедносном ситуацијом на окупираној Западној обали.

Шефови синдиката најавили су генерални штрајк уколико влада не повуче спорне законе.

Ревизија правосуђа дала би извршној власти већу контролу над именовањем судија у Врховни суд и омогућила влади да поништи судске пресуде на основу просте парламентарне већине, због чега вече недељама трају протеста.

Док влада каже да је реконструкција потребна да би се обуздале судије активисти и успоставила одговарајућа равнотежа између изабране владе и правосуђа, противници то виде као подривање правосуђа и претњу по израелску демократију.

Нетанјаху, коме се суди по оптужбама за корупцију које негира, до сада је уверавао јавност да подржава предложене законе, а централни део сета закона, је онај којим би се пооштрила политичка контрола над именовањима судија, требало би да буде изгласан у парламенту ове недеље.

Вашингтон је саопштио да је "дубоко забринут недељним догађајима и да види хитну потребу за компромисом", док понавља позиве на очување демократских вредности.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво