Потонула два чамца код Туниса, скоро 30 миграната страдало

Обалска стража Туниса извукла је 10 тела из чамца са мигрантима који је потонуо близу њене обале, само неколико сати након што се 19 миграната удавило приликом превртања чамца код обала те земље, саопштили су званичници.

Потонула два чамца код Туниса, скоро 30 миграната страдало Потонула два чамца код Туниса, скоро 30 миграната страдало

То је други брод који је потонуо у року од неколико сати код Туниса, чиме је број погинулих порастао на 29, рекао је званичник Националне гарде Хоусем Џебабли за Ројтерс. 

Џебабли је навео да је чамац потонуо код обале Махдије, не износећи друге детаље. Представник једне невладине организације претходно је рекао да се најмање 19 миграната из субсахарске Африке удавило код обала Туниса када се преврнуо чамац у којем су Средоземним морем покушали да доплове до Италије.

Пет чамаца с мигрантима у последња четири дана потонуло је близу Сфакса на југу Туниса. Најмање 67 људи је у тим несрећама нестало, а девет погинуло, наводи Ројтерс. Т

унишка обалска стража саопштила је да је у последња четири дана пресрела око 80 чамаца на путу ка Италији и привела више од 3.000 миграната, углавном из земаља субсахарске Африке.

Ромадан бен Омар из Форума за социјална и економска права рекао је за Ројтерс да је обалска стража Туниса спасла пет особа из чамца који се преврнуо код обала Махдије, као и да су ти мигранти започели путовање из Сфакса.

Обала Сфакса постала је главно полазиште за људе који беже од сиромаштва и сукоба у Африци и на Блиском истоку, у потрази за бољим животом у Европи. 

Према подацима УН, најмање 12.000 миграната који су ушли у Италију ове године допутовали су из Туниса, док је 2022. године  из те земље дошло 1.300 миграната.  Највећи број миграната раније је у Италију пристизао из Либије.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво