Одмазда за напад дроном - амерички авиони гађали иранске положаје у Сирији, убијено 19 бораца

Амерички борбени авиони Ф-15 извели су касно синоћ два напада на положаје проиранских снага на истоку Сирије у којима је погинуло 19 бораца. Амерички удари су одмазда за напад иранског дрона у којем је убијен један амерички предузимач, a рањено неколико војника.

Пентагон је саопштио да су амерички авиони Ф-15 гађали објекте које користе групе повезане са Револуционарнoм гардoм Ирана.

Према подацима Сиријске опсерваторије за људска права, у америчким ударима убијено је 19 проиранских бораца у Сирији.

Удари су одговор на јучерашњи напад на америчко особље у коалиционој бази у близини Хасаке на североистоку Сирије, за који је Вашингтон окривио ирански дрон, а у којем је убијен један амерички предузимач и повређено пет војника.

Сједињене Америчке Државе поручују да ће штитити своје људе у Сирији, a ново насиље могло би додатно да погорша ионако затегнуте односе између Вашингтона и Техерана због којих су заустављени напора да се оживи нуклеарни споразум.

Проиранске групе укључујући либански Хезболах и проиранске милитанте из Ирака имају власт у деловима источне, јужне и северне Сирије, као и у предграђима престонице.

Све већи утицај Техерана у Сирији изазвао је редовне ваздушне нападе израелских снага, али су амерички напади ретки.

Америчке снаге су први пут послате у Сирију током кампање Обамине администрације против Исламске државе и боре се у партнерству са групом коју предводе Курди под називом Сиријске демократске снаге.

У Сирији је још увек око 900 америчких војника иако је Исламска држава изгубила делове те земље и Ирака којима је владала 2014. године.

Исламисти и даље спроводе нападе у пустим пределима где ни коалиција предвођена САД ни сиријска војска немају потпуну контролу, а америчке снаге су и раније биле на мети иранских дронова.

субота, 03. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено