Тик-ток на саслушању у Конгресу - хоће ли га САД послати у историју

Будућност "Тик-тока", једне од најпопуларнијих друштвених мрежа на свету, могла би да зависи од данашњег саслушања извршног директора Жи Чуа пред америчким Конгресом, који, уз председника Бајдена, већ дуже време разматра могућност да због страха за националну безбедност и приватност корисника забрани апликацију у власништву кинеске компаније "Бајт денс".

Извршни директор Тик-тока Жи Чу појавио се на саслушању пред Комитетом за енергетику и трговину Представничког дома Конгреса, у покушају да разувери америчке законодавце да популарна апликација представља ризик по националну безбедност и безбедност података својих корисника, због чега се у Сједињеним Државама већ дуго разматра могућност њене забране.

Бивши председник САД Доналд Трамп покушао је да забрани Тик-ток још 2020. године, али су га амерички судови у томе спречили због кршења слободе говора.

Трамп је запретио да ће забранити Тик-ток ако из власништва кинеске компаније "Бајт денс“ не пређе у америчке руке. Као потенцијални купци су рекламирани "Мајкрософт", "Оракл" и "Волмарт", али је Трампова намера да изнуди продају покренула дугачак правни спор који је одложио могућност забране апликације.

Када је председник Џо Бајден преузео дужност 2021. године, опозвао је Трампове одлуке, али је издао директиву да треба истражити претње које Тик-ток може представљати по националну безбедност.

Од тада је појачана контрола над кинеском платформом, а Бајденова администрација је у последње време под све јачим притиском да забрани Тик-ток због безбедносних извештаја који сугеришу да апликација цензурише садржај, негативно утиче на млађе кориснике и личне податке Американаца прослеђује Пекингу, као и да је погодна за шпијунажу и ширење кинеске пропаганде.

Комитет за страна улагања, који води Министарство финансија, захтева зато да кинески власници продају своје акцијеУ супротном би могли да се суоче са забраном у Америци, а да би Бајден имао легалитет да уради оно у чему је Трамп спречен, пред Конгресом су већ представљена два законска предлога – један који предвиђа да пословање спорних друштвених мрежа у кинеском и руском власништву може бити забрањено у САД и други који забрањује запосленима у савезној администрацији да користе Тик-ток на својим уређајима.

Други је већ усвојен почетком јануара, па је Бела кућа свим савезним агенцијама дала смернице да у року од 30 дана избришу Тик-ток са свих владиних службених уређаја, али први, који експлицитно даје овлашћење Бајденовој администрацији да забрани ризичне апликације на националном нивоу, још увек није заживео.

Да ли ће Бела кућа под вођством новог станара моћи да се обрачуна са кинеском апликацијом без препрека на које је наишао Трамп, зависиће и од данашњег саслушања Жи Чуа у америчком Конгресу.

"Оружје Комунистичке партије Кине"

Председница Одбора Кети Мекморис Роџерс започела је саслушање оштром критиком Тик-тока, који је назвала оружјем Комунистичке партије Кине.

Републиканска конгресменка је рекла да би САД требало да забране апликацију из више разлога јер, између осталог, представља претњу по омладину и приватност корисника, али и угрожава националну безбедност.

Навела је да у року од неколико минута од отварања новог налога на Тик-току, алгоритам апликације промовише садржај са самоповређивањем, поремећајима у исхрани, као и да подстиче опасне ''изазове'' који могу угрозити животе деце.

Роџерсова сматра да америчка администрација мора бити спремна да забрани било коју платформу коју би кинеска влада могла да користи за праћење америчких грађана.

"Тик-ток прикупља сваки податак који се може замислити. Вашу платформу би требало забранити. Сумњам да ћете данас рећи било шта да избегнете овај исход", директно се Роџерсова обратила челнику Тик-тока.

Да се за исту ствар залажу посланици супарничких партија потврдио је лидер демократске мањине у Одбору Чак Палоне који је оптужио Тик-ток да је дизајниран на начин који штети својим корисницима, као и да прикупља више корисничких података него што је потребно.

Палоне је рекао да грађани САД
не могу да контролишу сопствену приватност пред великим технолошким компанијама и истиче да кинеско власништво, у комбинацији са заразном формом апликације, од Тик-тока прави посебну претњу по америчке интересе.

"Амерички подаци су похрањени на америчком тлу"

Под рафалном паљбом конгресмена, извршни директор Тик-тока Жи Чу је у свом уводном обраћању покушао да објасни да су сви подаци америчких корисника безбедно похрањени у САД, као и да су тинејџери заштићени.

"Амерички подаци су похрањени на америчком тлу, тај посао обавља америчка компанија, под надзором америчког особља", нагласио је Чу.

Потрудио се да се дистанцира од Кине и кинеске владе, рекавши да је рођен у Сингапуру, да је похађао колеџ у Великој Британији пре него што се преселио у САД, где је упознао и своју жену.

На питање да ли може да гарантује да нико из кинеске компаније која је власник Тик-тока није учествовао у припремама за саслушање, Чу је одговорио да није било контаката. 

"Од када сам извршни директор ове компаније, нисам имао никакве разговоре са званичницима кинеске владе“, тврди Чу.

Нагласио је да Тик-ток веома озбиљно схвата забринутост за националну безбедност, додајући да компанија Бајт денс није у власништву нити под контролом кинеске владе јер је 60 одсто удела у власништву глобалних инвеститора.

Извршни директор Тик-тока је истакао да је компанија увела мере заштите младих људи који користе апликацију, иако је "огромна већина" старија од 18 година. Тврди да је садржај попут потенцијално опасних изазова коначно забрањен.

Мало је вероватно да ће Чуово сведочење променити намере Бајденове администрације. Тик-ток је већ протеран са службених уређаја државних институција САД, Канаде, Уједињеног Краљевства и дипломатске службе Европске уније. САД нису једина земља која жели потпуно да га забрани, али сваки трећи Американац још увек користи Тик-ток и забрана тако популарне апликације била би без преседана.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво