Немачка, велике проневере средстава додељиваних током епидемије ковида

Висина штете која је до сада позната због малверзација у Немачкој са корона помоћи и центрима за тестирање је добрих 500 милиона евра. А истраге и даље трају.

Интернет сервер Инвестиционе банке Берлин (ИББ) није био спреман за напад – 27. марта 2020, убрзо након почетка програма хитне помоћи због пандемије корона вируса, рачунарски систем је хакован док је десетине хиљада приватника покушавало да се на порталу што пре пријави за грантове. Новац је требало да тече брзо и без много бирократије онима који су због првог локдауна запали у економске потешкоће.

Али, информација је дошла и до потенцијалних превараната. Проширило се попут пожара. Само се чуло питање “јесте ли већ подигли свој новац“, прича Јохен Зиндберг, шеф одељења за привредни криминал у берлинској Покрајинској криминалистичкој служби (ЛКА). Такав систем, без основних контролних механизама, био је веома лак за преваранте.

Специјални истражни тим

Три године касније процењује се да је штета најмање 211 милиона евра. У међувремену, посебна истражна група, тзв. „ЕГ корона“, формирана је у берлинској ЛКА. Тридесет службеника истражује више од 13.000 случајева наводних преваранaта. Берлин је тако на првом место у Немачкој по броју могућих превара, показују резултати истраживања јавног сервиса РББ у свим покрајинским криминалистичким службама у земљи.

На другом месту је Северна Рајна-Вестфалија са око 5.400 истрага и потенцијалном штетом од 79 милиона евра. У Бранденбургу је до сада покренуто 530 поступака, а штета се за сада процењује на пет милиона евра. Све у свему, укупна штета у Немачкој процењује се на око 400 милиона евра. Ипак, неке покрајинске криминалистичке службе нису биле у могућности да пруже конкретне информације, јер не постоји посебна процена превара у вези са короном.

Полиција на време упозоравала

Берлинска ЛКА рано је уочила да је било масовних покушаја преваре, јер су банке поднеле велики број пријава на сумњу за прање новца. „Потом смо контактирали администрацију берлинског Сената и ИББ како би се то спречило. Али то није успело у мери у којој смо желели“, каже шеф одељења ЛКА Јохен Зиндберг. Критике полицијских инспектора на рачун „брзе и небирократске помоћи“ доживљене су као сметња.

Ситуација се побољшала тек са наредном економском помоћи, али до тада се већ много тога догодило. Инвестициона банка Берлина је новинаре РББ обавестила о следећем у писаној форми: „Погрешна је претпоставка да провере ИББ нису биле одговарајуће. Јавни тужилац је потврдио да код ИББ није утврдио никакву повреду дужности или неадекватно понашање у вези са давањем помоћи због корона вируса.“

У јулу 2022. године обустављене су истраге против одговорних у ИББ за оптужбе за проневеру или помагање и подржавање проневере, које су покренуте у јуну 2020. У околностима ванредне ситуације због короне, свесна одлука да се уздржи од детаљног испитивања пријава пре исплате хитне помоћи није кривично спорна, наводи се у саопштењу јавног тужиоца.

Министарство нема преглед

Током пандемије, у Берлину је исплаћено око седам милијарди евра економске помоћи, саопштила Инвестициона банка Берлин. У Немачкој је укупно исплаћено више од 76 милијарди евра, наводи се у одговору немачког Министарства привреде. Међутим, Министарство нема ажуриран преглед случајева преваре, нити валидне бројке о обиму штете.

„Пошто истраге које се обично покрећу на основу индиција о неправилној примени у великом броју случајева нису окончане, у овом тренутку не можемо да се изјаснимо о потенцијалној штети“, наводи прес-служба Министарства. То се, додају, може очекивати најраније крајем 2025. године, када морају бити доступни коначни извештаји покрајина о економској помоћи за санирање последица пандемије.

Бесплатни тестови грађана уведени су у другој години пандемије, али и то је за преваранте био мачји кашаљ. „Било је шокантно видети да смо, после искуства са хитном помоћи, одмах имали нову игру“, каже Зиндберг из берлинске ЛКА. И ту је недостајала ефективна контрола.

Према националном истраживању свих покрајинских криминалистичких служби, штета од малверзација са наплатом тестова на ковид 19 износи више од 134 милиона евра. Међутим, само су Берлин, Бранденбург, Шлезвиг-Холштајн, Саксонија и Баден-Виртемберг могли да објаве тренутне бројке. На врху је Баден-Виртемберг са 76 милиона евра, а следи Берлин са 32 милиона евра.

недеља, 28. мај 2023.
16° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.