Уједињене нације: Више од четвртине светског становништва нема приступ пијаћој води

Нешто више од четвртине светског становништва нема приступ чистој пијаћој води, а чак 46 одсто становништва нема приступ основним санитарним потребама, наведено је у извештају Уједињених нација.

У годишњем извештају Уједињених нација за воду наведени су и кораци које је нужно предузети како би се испунио циљ да читаво становништво има приступ пијаћој води и основним санитарним потребама до 2030. године.

Уредник извештаја Ричард Конор каже да је за испуњавање тог циља потребно између 600 милијарди и једног трилиона долара годишње.

Истакао је да је једнако важно створити партнерства са инвеститорима, финансијерима и заједницама које се боре против климатских промена, како би се осигурало да уложени новац допринесе томе да се вода допреми до две милијарде људи који немају приступ, као и санитарна помоћ за 3,6 милијарди људи којима је потребна.

Конор је навео да, имајући у виду да се 70 одсто воде троши на наводњавање, оно мора бит ефикасније, као и да би више земаља требало да користи систем заливања ''кап-по-кап'', како би се на тај начин омогућило да се више воде користи у градовима.

У извештају је наведено да ће се сезонске несташице воде повећати чак и на подручјима где је има у изобиљу, попут Централне Африке, Источне Азије и делова Јужне Америке, као и да ће се додатно погоршати у подручјима где недостаје воде, као што су Блиски исток и Сахарска Африка.

Наведено је и да у просеку 10 одсто светске популације живи у земљама са високим или критичним недостатком воде, а да 3,5 милијарди људи живи у екстремним условима када је реч о води макар месец дана у току године.

Према извештају Уједињених нација, потрошња воде повећала се за један одсто годишње у последњих 40 година, а очекује се да ће расти истом брзином до 2050.

Главни узроци за то су пораст популације, друштвено-економски развој, као и промене потрошачких навика.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво