Покојни папа Бенедикт био на мети истраге о злостављању када је био надбискуп у Минхену

Немачки тужиоци који истражују историјске случајеве сексуалног злостављања које је починило свештенство у Минхенској надбискупији кажу да су својевремено водили истрагу против папе Бенедикта XVI због сумње да је саучесник у злостављању, али су касније одустали од истраге.

Минхенски тужиоци испитали су 45 случајева могућих прекршаја црквених званичника који су произашли из извештаја о томе како је надбискупија поступала у случајевима злостављања између 1945. и 2019. године, преноси агенција АП.

Тадашњи кардинал Јозеф Рацингер био је тамо надбискуп од 1977. до 1982. године, а извештај адвокатске фирме, који је наручила надбискупија, објављен у јануару 2022, окривио је његово вођење четири случаја за то време.

Бенедикт, који је умро у децембру, готово десет година након подношења оставке и одласка у пензију, затражио је опроштај за све "тешке грешке" у поступању у случајевима злостављања, али је негирао било какву личну или конкретну неправду.

Тужиоци су рекли да су у то време три жива црквена кадровска менаџера неко време била на листи осумњичених током истраге, преноси АП.

Били су то Бенедикт, затим његов наследник у Минхену Фридрих Ветер, који је служио од 1982. до 2008. године, као и бивши генерални викар Герхард Грубер.

Наведено је да су сви поступци временом обустављени јер није пронађена довољна сумња за кривично дело неког од њих тројице.

Агенција подсећа да је, као кардинал у Риму и као папа, Бенедикт учинио више него било ко пре њега да окрене Ватикан против сексуалног злостављања свештенства, проводећи еволутивне промене у црквеном закону како би било олакшано откривање свештеника предатора, али је остало још много тога да се уради.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво