Талибани морају да отпусте рођаке које су поставили на функције

Вођа талибана наредио је авганистанским званичницима да отпусте рођаке које су ангажовали на владине функције.

У декрету Хибатулаха Акхундзаде наводи се да званичници треба да замене своје синове или друге чланове породица и да се уздрже од запошљавања рођака у будућности.

Талибани су отпустили неке високе службенике када су преузели власт 2021. године, док су други побегли. Било је навода да је неискусно особље ангажовано на основу личних веза.

Авганистанска исламска штампа, са седиштем у Пешавару у Пакистану, известила је да је декрет уследио након навода да је неколико високих талибанских званичника именовало своје синове на позиције у влади.

Фотографија уредбе објављена је у суботу на Твитер страници Канцеларије за административне послове.

Авганистан се суочава са све већом економском и хуманитарном кризом откако су талибани упали у Кабул и повратили контролу над земљом. Стране војне снаге биле су у земљи две деценије, борећи се у рату у којем су страдале десетине хиљада људи, а расељено је више милиона.

Од тада су уведене санкције члановима талибанске владе, прекоморска средства централне банке су замрзнута, а већина страног финансирања је обустављена.

Процењује се да Авганистан има природне ресурсе – укључујући природни гас, бакар и ретке руде – вредне више од милијарду долара (831,5 милијарди фунти), али те резерве остају неискоришћене због деценија превирања у земљи.

Поступање талибанске владе према женама разбеснело је међународну заједницу и повећало њену изолацију док економија Авганистана пропада.

Посебно је спорно образовање жена и девојчица. Тренутно је девојкама и женама забрањено да похађају средње школе и универзитете у већем делу Авганистана.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво