Снажан земљотрес погодио обалу Еквадора, најмање 12 мртвих

Најмање 12 особа погинуло је у снажном земљотресу који је погодио обалу Еквадора, саопштио је председник те земље Гиљермо Ласо. Систем упозорења САД саопштио је да након потреса не прети опасност од цунамија.

Европско-медитерански сеизмолошки центар саопштио је претходно  да је земљотрес јачине 6,9 степени Рихтерове скале погодио обалу Еквадора, а да је епицентар био на дубини од 10 километара. У медијима, међутим, различити су подаци о јачини земљотреса – од 6,5 до 6,7 степени по Рихтеру.

Амерички геолошки завод известио је, у међувремену, да је земљотрес јачине 6,8 степени Рихтерове скале погодио приобални регион Гуајас, око 80 километара јужно од Гвајакила, другог по величини града у Еквадору. У потресу су оштећени стамбени објекти, а бројни успаничени грађани изашли су на улице, јавља АП.

Секретаријат за управљање ризицима Еквадора претходно саопштио је да се зид срушио на возило, при чему је једна особа погинула у граду Куенка. У заједници Мачала, три особе су погинуле, а више објеката се срушило, укључујући двоспратну кућу и пристаниште, док је више насеља остало без струје.

У Гвајакилу, око 270 километара југозападно од главног града Кита, власти су пријавиле оштећења на зградама и кућама, као и неке урушене зидове. Власти су наредиле затварање три тунела за возила.

Видео-снимци објављени на друштвеним мрежама приказују људе који се окупљају на улицама Гвајакила и оближњих насеља.

Становници су рекли да су због земљотреса попадале ствари у њиховим домовима у Гвајакилу, у којем живи више од три милиона људи, а налази се око 270 километара југозападно од главног града Кита. Земљотрес се осетио и на северу Перуа.

За то време, систем упозорења САД саопштио је да не прети опасност од цунамија након земљотреса, преноси Ројтерс.

петак, 31. март 2023.
13° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета