Деценија папе Фрање на трону Светог Петра у Ватикану – увек уз сиромашне и у потрази за миром

Тринаестог марта 2013. године по први пут у историји је изабран папа који има америчко и језуитско порекло. Хорхе Марио Бергољо из Аргентине, том приликом је одабрао да се зове Фрања као омаж свецу из Асизија. У поткасту који је реализован управо за ову прилику, папа тражи само мир.

Већ самим одабиром имена, папа Фрања је показао његову јасну намеру жељу да буде близу сиромашних и да предводи "потрагу за миром".

"Свети Фрања Асишки био је човек који је био на страни сиромашних и човек мира, тако да се то име спонтано јавило у мом срцу“, рекао је папа Фрања.

И други избори – попут жеље да задржи свој крст од гвожђа уместо златног крста намењеног папи, као и црне ортопедске ципеле уместо меканих – говорили су доста о томе ко је човек који је изабран за папу.

За ових десет година понтификата папа Фрања је посетио Асизи шест пута и, у манирима и обичајима, показао слику једног трезвеног човека, али и револуционарног кад је реч о питањима LGBTQ+ заједнице.

Папа је 2019. године сазвао самит са шефовима бискупских конференција и поглаварима верских редова из целог света не би ли са њима дискутовао о темама педофилије и сексуалног злостављања.

"Дошло је време да заједно радимо на искорењивању те бруталности из човечанства, усвајањем свих неопходних мера које су већ на снази на међународном и црквеном нивоу“, изјавио је тада папа.

То није био први пут да је папа Фрања предузео акције у борби против педофилије. Наиме, он је 2014. основао комисију у оквиру Kонгрегације за доктрину вере не би ли убрзао испитивања оптужби против свештених лица. Године 2016. унапредио је норме које предвиђају смену епископа а међу узроцима се налази и "непажња епископа у вршењу службе, посебно у односу на случајеве сексуалног злостављања малолетних лица као и фрагилних одраслих људи".

Блажи од својих претходника кад је реч о прихватању хомосексуалаца под окриље Цркве, папа Фрања је у јануару ове године назвао неправедним законе који сматрају да је злочин бити хомосексуалац.

"Бог воли сву своју децу" – рекао је тада, иако то и даље не значи да за папа Фрању хомосексуалност није грех те није отворен ка склапању бракова међу особама истог пола. Такође се ништа не мења кад је реч о ставу према абортусу који остаје убиство једног живота.

Папа сматра да је потребно бити солидаран са женама које су принуђене на абортус, иако то не значи да се подржава њихов избор. С друге стране, често подвлачи супериорност жена у односу на мушкарце. Он је 2021. омогућио женама да приступе појединим службама раније резервисаним само за мушкарце.

Папа Фрања је скоро десет година живео уз папу Бенедикта XVI који је до краја свог живота 2022. задржао титулу Своје светости и изабрао назив папа емеритус. Папа Фрања је дефинисао папу Бенедикта речима: "Бити у његовој близини је као да имате мудрог деку у кући".

На својим путовањима папа Фрања се трудио да посети места која нису туристичка, скривена места Европе која је пуна културе као што су Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Kипар.

Био је и први папа који је посетио "ground zero" у Њујорку (спомен-обележје настрадалима у нападу на Светски трговински центар 2001. године) и трећи који је отишао на Kубу. Тог 13. марта 2013, иако је званично изабран у 18.50, време које ће остати запамћено је 20.24 када се појавио на Loggia delle benedizioni и обратио се верницима речима: "Браћо и сестре, добро вече".

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво