Мигранти на препуном броду код Сицилије чекају спас

Око 500 миграната чека да буде спасено из пловила на обали Сицилије, упозорила је италијанске надлежне органе добротворна организација Аларм фон. Организација, која прима позиве са бродова миграната у невољи, објавила је овај апел усред пораста долазака у Италију преко мора и недавног смртоносног бродолома код обала Калабрије.

Брод је кренуо из Либије и налази се јужно од Сицилије у италијанској поморској зони.

"Не губите време: пошаљите помоћ одмах!", објавио је Аларм фон на Твитеру.

Италијанске могућности за спасавање миграната на мору под лупом су јавности након бродолома 26. фебруара у близини Калабрије, у којем су погинула најмање 73 мигранта, укључујући дечака између четири и шест година, чије је тело пронађено у петак.

Полицијски бродови су покушали, али нису успели да пресретну дрвени чамац миграната због неповољних временских услова, а обалска стража, боље опремљена за суочавање са немирним морем, није одмах активирана.

Италијанска десничарска влада одговорила је јуче строжим затворским казнама за кријумчаре миграната и обећала да ће зауставити њихова илегална путовања бродом, истовремено отварајући канале за легалне миграције.

Међутим, то није зауставило нерегуларни прилив миграната, јер је скоро 3.000 људи стигло је у Италију од среде, у поређењу са око 1.300 колико их је дошло током целог марта прошле године.

"Рекордан број од 1.869 миграната из 41 чамца стигло је у четвртак само на острво Лампедуза", објавила је новинска агенција АНСА.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво