Читај ми!

ЕУ и Британија постигли договор о Северној Ирској

Велика Британија и Европска унија постигле су договор након Брегзита о трговинском аранжману у Северној Ирској.

Британски премијер Риши Сунак постигао је нови споразум са Европском унијом о трговинским правилима за Северну Ирску након Брегзита и рекао је да ће то утрти пут за ново поглавље у односима.

На конференцији за новинаре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, Сунак је рекао да су се две стране сложиле да ублаже трговинска правила за Северну Ирску и да својим законодавцима дају већу контролу над законима које морају да поштују.

"Задовољство ми је што могу да известим да смо сада направили одлучујући искорак", рекао је Сунак, додајући да су се сложили да промене првобитни договор за Северну Ирску, познат као протокол, како би се створио "нови Виндзорски оквир".

"Ово је почетак новог поглавља у нашим односима", рекао је.

Ово питање је једно од најспорнијих у вези са изласком Британије из Европске уније 2020. године. Северна Ирска, имала је отворену границу са Ирском, чланицом ЕУ. Постојала је могућност да се угрози мировни споразум из 1998. године који је окончао три деценије насиља у Северној Ирској.

За Сунака, споразум означава стратегију високог ризика само четири месеца након што је преузео дужност. Он настоји да обезбеди компромис и унапреди односе са Бриселом и САД а да не разбесни део торијеваца који су највише повезани с Брегзитом. 

субота, 25. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије