Читај ми!

Макрон под притиском, трећи талас штрајкова у Француској због пензионе реформе

Француски синдикати покренули су трећи талас масовних штрајкова широм земље због реформи пензионог система и подизања старосне границе за одлазак у пензију, који је најавила Макронова администрација.

У Француској су отказане услуге железничког саобраћаја, школе неће радити, а рафинерије си обуставиле испоруке енергената јер су радници прогласили обуставу рада.

Синдикати су поново позвали запослене да у великом броју изађу на улице француских градова.

Резултати анкета показују да Французи, у поређењу са већином пензионерима из других земаља, проводе најдужи временски период у пензији, што је привилегија које већина у Француској не жели да се одрекне.

Министар рада Француске Оливије Дисо одбацио је оптужбе опозиције да је влада порицала размере уличних протеста који су прошлог месеца организовани широм земље и поновио да су промене потребне.

"Пензиони систем Француске је губиташ и ако нам је стало до тог система, ми га морамо сачувати", рекао је министар Дисо.

Филип Мартинез, лидер левичарског синдиката, упозорио је да председник Макрон игра "опасну игру" и уводи дубоко непопуларну реформу пензионог система у тренутку када се Французи суочавају са високом инфлацијом.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво