Читај ми!

Французи у штрајку због пензионе реформе – хаос у саобраћају, школе не раде

Французи су други пут организовали штрајк широм земље због плана владе да се у пензију иде са 64, уместо 62 године. На југозападу Француске, у граду Бајoну, одржан и марш против пензионе реформе. Реформа је од виталног значаја да би се осигурала одрживост пензионог система, поручио је председник Емануел Макрон.

Штрајк у Француској пореметио је производњу електричне енергије, али и јавни превоз и наставу у школама.

Саобраћала је само трећина брзих Те-Же-Ве возова, као и свега неколико локалних и регионалних возова. Париски метро је такође био озбиљно поремећен, а путници су се на стајалиштима гурали како би успели да уђу у неки од свега пар возова.

Ипак, чини се да Парижанима више смета пензиона реформа него штрајк. Педесетдеветогодишња правница Катрин рекла је да јој уопште не смета да чека воз – или чекаш, или пешачиш.

"Подржавам их (штрајкаче). Ускоро ћу имати 60 година, тако да заиста нисам задовољна што морам (да радим) још две године", рекла је она.

Они којима смета штрајк истичу да нема смисла протестовати на тај начин јер ће закон ионако бити усвојен.

Половина наставника основних школа је у штрајку, као и особље рафинерија нафте и радио-станица, које су пуштале музику уместо информативних емисија.

Ученици су блокирали средњу школу Турго у центру Париза, држећи плакат са натписом "Подршка радницима" и "Млади су љути".

Синдикати, који су организовали митинге широм Француске током дана, желе да изврше притисак на владу и вероватно ће најавити још протеста за наредне недеље.

"Када постоји тако масовно противљење, било би опасно по владу да не слуша", рекла је Милен Жако, генерални секретар огранка државних службеника синдиката ЦФДТ.

Истраживања јавног мњења показују да је већина Француза љута због пораста трошкова живота због инфлације и они се супротстављају пензионој реформи. Председник Емануел Макрон, ипак, намерава да се одупре отпору.

Реформа је од виталног значаја да би се осигурала одрживост пензионог система, поручио је Макрон у понедељак.

Владини планови предвиђају повећање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године. Та мера би донеле додатних 17,7 милијарди евра у годишњим пензијским доприносима.

Синдикати тврде да постоје и други начини за повећање прихода, као нпр. опорезивање супербогатих или захтеви од послодаваца или добростојећих пензионера да дају више у буџет.

Влада је, иначе, направила одређене уступке у нацрту закона, као што је постављање нове старосне границе за пензионисање на 64 године уместо на 65 година, што је било Макроново предизборно обећање.

Премијерка Елизабет Борн каже да се не може разговарати о прагу од 64 године, али да влада истражује начине за компензацију неких од утицаја које померање прага може имати, посебно на жене. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво