Читај ми!

Расте број жртава земљотреса у Турској и Сирији – више од 7.800 мртвих, Србија послала додатне спасилачке тимове

Према најновијим подацима, више од 7.800 људи погинуло је у разорном земљотресу који је погодио Турску и Сирију. Више од 38.000 људи је повређено. Урушено је на хиљаде објеката. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је тромесечно ванредно стање у 10 провинција које су највише погођене разорним земљотресом. Србија послала додатне спасилачке тимове.

Расте број жртава разорног земљотреса који је погодио део Турске у близини границе са Сиријом, а тло наставља да подрхтава.

Током ноћи у централној Турској се, на дубини од два километра, догодио још један земљотрес, јачине 5,6 јединица Рихтера, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар, преноси Ројтерс.

Према последњим подацима, у Турској и Сирији погинуло је више од 5.000 људи.

Број жртава у Турској порастао је на 3.419, саопштили су турски званичници. Према претходном извештају Агенције за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД), повређено је 20.436 особа.

Последњи подаци које агенције преносе из Сирије показују да су тамо погинуле најмање 1.602 особе, а да је неколико хиљада повређених.

Спасилачки тимови из целе Европе стижу у угрожено подручје, где се води трка с временом у потрази за преживелима.

На санацији последица ангажовано је скоро 20.000 спасилаца, само из Истанбула стигло их је 13.000, а међу њима је и много добровољаца. За све који желе да стигну до зоне земљотреса и помогну омогућени су летови за Адану, Елазиг и Дијарбакир, саопштио је Туркиш ерлајнс.

Србија је упутила два Специјалистичка тима за спасавање из рушевина са 27 припадника, службеним псом обученим за претрагу терена и комплетном опремом за пробијање, пресецање и електронску претрагу за несталима.

Најмање 5.775 зграда уништено је током и након разорног земљотреса, саопштио је званичник АФАД Орхан Татар истичући да је земљотрес био праћен са још 285 накнадних потреса.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је седмодневну жалост.

У Сирији је највише жртава у северним покрајинама Хами, Латакији и Алепу.

Сиријски председник Башар ел Асад наредио је мобилизацију свих војних јединица и ресурса за помоћ становништву.

Земљотрес се осетио и у Либану, Ираку, Казахстану, Израелу, Грузији.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво