Читај ми!

Марковић: Грађани који не могу да ступе у контакт са ближњима у Турској, нека се обрате амбасади

Разоран земљотрес погодио је Турску и Сирију. Амбасадор Србије у Анкари Зоран Марковић каже за РТС да грађани Србије који не могу да ступе у контакт са члановима своје породице у Турској могу да се обрате нашој амбасади која ће потражити информације од турских власти.

У земљотресу јачине 7,9 једница Рихтерове скале, у делу Турске у близини границе са Сиријом страдало је више од 2.000 људи, а повређено 8.500. Страхује се да то нису коначне бројке.

Спасилачке екипе су на терену, а спасиоци и грађани покушавају да извуку повређене из рушевина.

Амбасадор Србије у Анкари Зоран Марковић каже за РТС да грађани Србије који не могу да ступе у контакт са члановима своје породице у Турској могу да се обрате нашој амбасади која ће потражити информације од турских власти.

"Нека се обрате нама, па ћемо онда ми да тражимо информације преко турских власти", рекао је Марковић.

Наводи да тло у Турској не престаје да подрхтава, те је, како каже, видљив немир и неспокој код људи који се налазе у регионима погођеним земљотресом или код оних чија се родбина налази тамо.

"Ја сам имао лично искуство данас са физиотерапеуткињом која ме лечи у државној болници овде, а чија је комплетна родбина и њена и њеног супруга управо у овој провинцији где је епицентар земљотрса био и која ми је рекла да су сви на трећем спрату заробљени у два стана и да не знају да ли су живи", наводи Марковић.

Указује да регион који је погођен земљотресом није трусан само у смислу земљотреса, већ и војно и политички.

"Значи, у таквом региону имате све предуслове за хуманитарну катастрофу", оценио је Марковић.

Раније данас, амбасадор Марковић потврдио је за РТС да није повређен нико од 20 држављана Србије који су се затекли у подручју погођеном земљотресом.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво