Читај ми!

Ухапшен озлоглашени италијански мафијашки бос, скривао се радећи као пица мајстор 16 година

Одред италијанске полиције за борбу против мафије ухапсио је још једног криминалца у бекству, само две недеље након сензационалног хапшења супербоса сицилијанске Коза ностре Матеа Месине Денара у здравственој клиници у Палерму на Сицилији. Едгардо Греко (63) ухапшен је у Сент Етјену у Француској, где је радио под псеудонимом Паоло Димитрио као пица мајстор у италијанском ресторану кафе "Росини".

Едгардо Греко, повезан са калабријском Ндрангетом, осуђен је у одсуству 1991. за двоструко убиство браће Стефана и Ђузепеа Бартоломеа. Њих је наводно убио гвозденим шипкама, а њихова тела растворио у киселини, наводи се у судским документима.

Греко је успео да избегао италијанску полицију од када је осуђен.

Никола Гратери, тужилац за борбу против мафије који је водио истрагу као шеф канцеларије јавног тужиоца Катанцара у Калабрији, описао је Грека као "опасног бегунца".

Греко је такође осуђен за покушај убиства неколико затворских службеника, због чега је добио надимак "затворски убица".

Гратери је почео да се приближава Греку након што је "пица мајстор" представљен у чланку у француском листу Ле Прогрес, који је ресторан објавио на званичној Фејсбук страници.

Полиција у Калабрији је саопштила да је Греко редовно објављивао на друштвеним мрежама под лажним именом.

Новинар и писац Роберто Савијано, који живи под заштитом полиције откако је његова књига "Гомора" објављена 2006. године, рекао је за Си-Ен-Ен да је уобичајено да шефови мафије жуде за пажњом.

"То је типично. Погледајте Ел Чапа, који је, док је радио, желео да упозна Шона Пена који је желео да сними филм о њему. А Ал Капоне је желео да иде на филмски сет филма 'Лице са ожиљком'", рекао је Савиано.

Италијанска полиција за борбу против мафије саопштила је да се још увек крију четири велика боса и да је неколико нижерангираних у бекству.

Пасквале Бонавота (48) је у бекству од 2018. године и осуђен је за злочине мафије у вези са калабријском "Ндрангетом", Ђовани Мотиси (64), члан сицилијанске Коза ностре, у бекству је од 1998. године када је осуђен за убиство и мафијашко удруживање на Сицилији.

Ренато Ћинкуегранела из Наполитанске Каморе (73) је у бекству од 2002. године, након што је осуђен за убиство, поседовање оружја и изнуду, а Атилио Кубеду (75) је у бекству од 1997. године. Он је осуђен за више оптужби за отмицу и сматра се једним од најопаснијих италијанских бегунаца. 

недеља, 28. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.