Читај ми!

Пекинг тврди да је балон изнад САД метеоролошка летелица, Блинкен сада неће у Кину

Кина је саопштила да је "дирижабл" који је примећен изнад САД, а коју је Пентагон означио као кинески шпијунски балон, летелица која се користи за цивилне метеоролошке и друге научне сврхе. Амерички државни секретар Ентони Блинкен одложио посету Кини.

Кинеско министарство спољних послова изразило је жаљење што је летелица залутала у ваздушни простор САД, због, како наводе, "више силе", преноси Ројтерс.

Објашњава да је "дирижабл" који је примећен изнад САД летелица која се користи за цивилне метеоролошке и друге научне сврхе.

У саопштењу се каже да ће Пекинг наставити да одржава комуникацију са САД, како би се неочекивана ситуација решила на одговарајући начин.

Међутим, амерички државни секретар Ентони Блинкен је, пошто је балон откривен, одложио посету Кини, која је била планирана за неколико дана, јавља Еј-Би-Си.

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер је изјавила да je председник Бајден обавештен о случају кинеског балона и да у администрацији постоји консензус да Блинкен не треба у овом тренутку да путује у Кину.

Званичници војске САД саопштили су претходно да је сумњиви "балон за надзор" примећен изнад "осетљивих локација" у савезној држави Монтани и да сумњају да припада Кини.

Одлучено је да се не обара из страха да би остаци балона могли да представљају "претњу по безбедност".

Односи између Кине и Сједињених Држава погоршали су се последњих година, посебно након посете тадашње председнице Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану у августу прошле године, што је изазвало кинеске војне вежбе у близини тог острва на које Пекинг полаже право.

Од тада Вашингтон и Пекинг настоје да чешће комуницирају и спрече даље погоршање односа.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво