Читај ми!

Потрага за радиоактивном капсулом Рио Тинта у Аустралији, лекари страхују од последица

Од прошле седмице у западној Аустралији трага се за радиоактивном капсулом коју је изгубила компанија Рио Тинто. Настала је узбуна због могућег зрачења, рударски гигант се извинио, а у потрагу за капсулом укључила се и војска.

Радиоактивна капсула је испала из камиона на путу дугом 1.400 километара од рудника Рио Тинта до града Перта. Сумњају да су вибрације из камиона, који је на пут кренуо 12. јануара. олабавиле шрафове паковања у ком је била. Нестанак капсуле откривен је тек 25. јануара.

"Још је нисмо пронашли. Али потрага се наставља, претражићемо све градске улице како бисмо знали да ли је тај уређај био укључен. Ми смо на пола пута, рачунамо да ћемо потрагу да завршимо до петка", каже контролор Одељења за ватрогасне и хитне службе Западне Аустралије Дерил Реј.

Сребрна капсула је део мерне опреме коју је за потребе Рио Тинта за транспорт паковала друга компанија. Димензије капсуле су шест са осам милиметара, садржи цезијум-137 који емитује зрачење као 10 рендгенских зрака на сат. Специјални тимови опремљени су најсавременијим уређајима за детекцију радијације.

Реј наводи да је помоћ стигла од Аустралијске организације за нуклеарну науку и технологију, Агенције заштите од зрачења и нуклеарне безбедности и тимова одбрамбених снага Аустралије.

Иако се верује да је ниво ризика низак, Би-Би-Си преноси изјаве здравствених званичника који страхују да би неко могао да узме капсулу, не знајући шта је.

"Ако неко дође у контакт или је близу капсуле може задобити опекотине коже, а ако је дуже уз нечије тело, може доћи до појаве акутне болести", упозорава Ендру Робертсон, здравствени званичник државе Западне Аустралије.

Власти упозоравају становништво да би капсула могла случајно да се заглави и у гумама аутомобила.

четвртак, 23. март 2023.
17° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују