Читај ми!

"Рио Тинто" се извинио Аустралијанцима због нестанка радиоактивне капсуле

Рударска корпорација "Рио Тинто" извинила се због губитка високорадиоактивне капсуле у западној Аустралији, јавља Асошијејтед прес. Полиција је утврдила да је инцидент био несрећан случај и да нема разлога за кривичну пријаву.

Капсула је била део уређаја за који се верује да је пао са камиона док је 10. јануара транспортован између пустињског рудника и града Перта.

Камион који је превозио капсулу стигао је у депо у Перту 16. јануара, а службе хитне помоћи су обавештене о несталој капсули 25. јануара.

Извршни директор рударског гиганта "Рио Тинто ајрон оре" Сајмон Трот рекао је да компанија веома озбиљно схвата инцидент и извинио се што је изазвала забринутост јавности.

"Препознајемо да је ово очигледно веома забрињавајуће и извињавамо се због узбуне у заједници западне Аустралије", рекао је Трот.

Како је истакао, осим пуне подршке властима, компанија је покренула сопствену истрагу како би схватила како је капсула изгубљена у транзиту.

Одељење за ватрогасне и хитне службе западне Аустралије објавило је да је капсула нестала у петак, два дана након што их је обавестио "Рио Тинто".

Потрага је укључивала људе који су скенирали нивое радијације са уређаја дуж путева које користе камиони, а власти су навеле да ће можда морати да се претражи цела рута од 1.400 километара.

Службе за хитне случајеве западне Аустралије позвале су друге аустралијске државе и савезну владу за подршку у проналажењу капсуле, јер им недостаје опрема.

Капсула је димензија осам са шест милиметара.

Керамички извор цезијум-137, који се обично користи у мерачима радијације, емитује опасне количине зрачења које могу изазвати опекотине коже, а продужено излагање може изазвати рак.

Полиција је утврдила да је инцидент био несрећан случај и да нема разлога за кривичну пријаву.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво