Читај ми!

Умрло више од 200 деце у Индонезији, у сирупу пронађене индустријске хемикалије

У медицинским сирупима за кашаљ, за које власти Индонезије сумњају да су узроковале смрт више од 200 деце у тој земљи, пронађене су индустријске хемикалије које је индонежанска компанија продавала фабрикама као фармацеутске, саопштила је полиција те земље.

Полиције је навела да су два састојка, етилен-гликол и диетилен-гликол, пронађени у појединим сирупима на бази парацетамола, који су довели до акутног оштећења бубрега код многе деце, преноси Ројтерс.

Два спорна састојка се користе у антифризу, кочионим течностима и другим индустријским хемикалијама, али и као јефтинија алтернатива у појединим фармацеутским производима за глицерин, који је растварач или средство за згушњавање у многим сирупима против кашља.

Могу да буду токсични, као и да доведу до отказивања рада бубрега, подсећа британска агенција.

Високи званичник индонежанске полиције рекао је новинарима да су власти откриле да је компанија "CV Samudera Chemical" продавала "индустријске" хемикалије као пропилен-гликол фармацеутског квалитета и испоручиla их дистрибутерима локалних произвођача лекова.

Полиција је ухапсила и оптужила званичнике компаније "Samudera" и њеног дистрибутера "CV Anugrah Perdana Gemilang", навео је званичник.

Нагласио је и да би у наставку истраге још особа могле да буде осумњичене.

Ројтерс није могао одмах да контактира представнике "CV Samudera Chemical" или "CV Anugrah Perdana Gemilang".

Светска здравствена организација позвала је прошле недеље на "непосредну и усклађену акцију" како би заштитила децу од контаминираних лекова, након пријављених око 300 смртних случајева у Гамбији, Узбекистану и Индонезији, повезаних са сирупима против кашља.

четвртак, 08. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено