Читај ми!

Палестинске фракције, међу којима и Хамас, поздравиле напад у Јерусалиму, једногласна осуда СБ УН

Напад на синагогу у Јерусалиму у коме је убијено седам, а рањене три особе, поздравиле су палестинске фракције, укључујући и Хамас. Савет безбедности УН једногласно је осудио тај чин.

Нападач који је пуцао на вернике који су излазили из синагоге у северном делу Источног Јерусалима Алкам Каири (21) убијен је у окршају са полицајцима покушавајући да побегне.

Из јерусалимске Хитне помоћи првобитно су рекли да је рањено десет особа, да би тај број био смањен на три.

Палестинске фракције поздравиле су напад на синагогу.  

Портпарол Хамаса у Јерусалиму Мухамед Хамада рекао је да та група "поздравља чин који долази као природан одговор на нападе на џамију Ал Акса" и рацију израелске војске у избегличком кампу Џенин у четвртак, у којој је убијено девет и рањено двадесет Палестинаца у ватреном обрачуну.

"Палестински народ никада неће заборавити своје мученике", додао је Хамада.

Палестински исламски џихад такође је поздравио, како је наведено, "херојску операцију" у Јерусалиму, оценивши да она шаље поруку Израелу да су Палестинци спремни да одговоре на "његове злочине".

Народни фронт за ослобођење Палестине и Демократски фронт за ослобођење Палестине су у одвојеним изјавама навели да „херојска операција" показује да ће се палестински „отпор" наставити. 

У међувремену, свих 15 држава чланица Савета безбедности УН је на ванредној седници осудило терористички напад у Источном Јерусалиму у коме је у петак погинуло седам особа, а троје тешко рањено, изјавило је двоје дипломата УН за Тајмс оф Израел.

Седница УН је била одржана иза затворених врата, а представници Израела и Палестине нису били позвани.

Седница је била сазвана дан раније због рације израелске војске у избегличком кампу Џенин на Западној обали 26. јануара.

Заседање Савета безбедности УН су тражили Уједињени Арапски Емирати, Кина и Француска због растуће напетости између Израела и Палестинаца, али није постигнут консензус о томе како решити ову најновију ескалацију насиља.

Представник САД је на седници рекао да Палестинци не треба да предузимају "унилатералне мере" у УН, а руски представник је изјавио да би Москва подржала такву палестинску иницијативу.

Портпарол УН Стефан Дижарик саопштио да је генерални секретар УН Антонио Гутерес "дубоко забринут" тренутном ескалацијом насиља у Израелу и на окупираној палестинској територији и позвао на уздржаност.

Гутерес је оштро осудио напад у синагоги на периферији Јерусалима.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво