Читај ми!

У акцији израелске војске на Западној обали 9 мртвих, уследио напад из Појаса Газе

Девет Палестинаца убијено, а 20 рањено током израелске рације на Западној обали, саопштавају палестински здравствени званичници. Међу погинулима је једна старија жена у граду Џенин, који је у жаришту акције израелске војске. Израелска војска тврди да су њени војници извели рацију с циљем хапшења милитаната Исламског џихада који планирају "велике нападе".

Палестинско председништво оптужило је Израел за "масакр" у Џенину, који је био поприште рација последњих месеци.

Израелска војска ове упаде на Западну обалу, међутим, описује као "антитерористичку офанзиву" која је почела прошлог априла.

На видео-снимку из избегличког кампа Џенин чују се јака пуцњава и експлозије, док израелски војници опкољавају зграде и сукобљавају се са палестинским милитантима. 

Палестинско министарство здравља идентификовало је троје убијених као Магду Обаид (60), Саеба Изреикија (24) и Изидина Салахата (26). Двадесет особа је такође рањено, од којих четири теже, наводи се у саопштењу.

Група Исламски џихад је саопштила да је двоје њихових чланова погинуло, а Хамас да је убијено четворо његових припадника, док су остали наоружани који су убијени били припадници групе Фатах.

Како наводи Ројтерс, палестинске власти саопштиле су да прекидају безбедносну координацију са Израелом, који је у великој мери задужен за одржавање реда на Западној обали и спречавање напада на Израел.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су њихове јединице ушле у Џенин како би ухапсиле "терористички одред" Исламског џихада, који оптужују да је укључен у "планирање и извођење више великих терористичких напада на израелске цивиле и војнике".

Речено је да су израелске снаге опколиле зграду и да су тројица наоружаних осумњичених "неутрализована" након што су отворили ватру, док се четврти осумњичени предао.

ИДФ је саопштио да су други палестински наоружани нападачи пуцали на војнике и узвратили ватру, погађајући мете. Израелска војска додаје и да се проверавају "тврдње о додатним жртвама".

Исламски џихад и Хамас саопштили су да су њихови милитанти пуцали на војнике и гађали их импровизованим експлозивним направама.

Би-Би-Сијев дописник из Џенина јавља да кућа, за коју ИДФ тврди да је ћелија Исламског џихада користи као скровиште, тиња, као и да је намештај унутра запаљен, а спољни зидови у приземљу претворени у рушевине. Горњи спрат је у рупама од метака.

Званична палестинска новинска агенција Вафа јавила је да је седам младића упуцано и рањено док су покушавали да спрече израелске снаге да уђу у Џенин и да је "потпуно уништен" клуб кампа Џенин.

Од почетка године, израелска војска на Западној обали убила је најмање 29 Палестинаца, међу којима су били и цивили.

Прошле године на Западној обали је убијено више од 150 Палестинаца, скоро све су их убиле израелске снаге. Међу мртвима су били ненаоружани цивили, милитантни наоружани нападачи и наоружани нападачи.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво