Читај ми!

Иран, погубљена још једна особа ухапшена током протеста

Иран је саопштио да је погубљенa још једна особа ухапшена током протеста због смрти Махсе Амини.

Према писању новинске агенције Мизан, којом управља иранско правосуђе, погубљен је Маџидреза Рахнавард. Он је осуђен због, како се наводи, убиства два припадника снага безбедности хладним оружјем и за рањавање четири особе у Масхаду 17. новембра.

Први демонстрант погубљен је прошле недеље. Мохсен Шекари погубљен је вешањем након што га је револуционарни суд прогласио кривим за "непријатељство против Бога".

Активисти за људска права упозоравају да би и други ускоро могли бити убијени, јер је најмање десетак људи до сада осуђено на смртну казну због учешћа у демонстрацијама.

Протести су изазвани смрћу 22-годишње Махсе Амини након што ју је ухапсила државна полиција за морал јер наводно није носила хиџаб како треба.

Њена смрт је дирнула нерв у Исламској Републици, пошто су истакнуте јавне личности изашле у знак подршке покрету, укључујући врхунског иранског глумца Таранеха Алидоостија. Протести су се од тада спојили око низа притужби на ауторитарни режим.

Према Амнести интернешенелу, од новембра, иранске власти затражиле су смртну казну за најмање 21 особу у вези са протестима.

Према норвешкој организацији Iran Human Rightsу, најмање 458 особа је убијено у немирима од септембра.

Крајем новембра, Високи комесар Уједињених нација за људска права рекао је да је Иран у "пуноправној кризи људских права" и позвао на независну истрагу о кршењу људских права у земљи.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво