Читај ми!

Иран: Погубљен први демонстрант осуђен због учешћа у масовним протестима

Мохсен Шекари погубљен је вешањем након што га је револуционарни суд прогласио кривим за "непријатељство против Бога", пренели су ирански државни медији. Ово је прва позната егзекуција у Ирану, повезана са протестима који су захватили земљу од септембра. Активисти су у страху да би још десетине других могле бити убијене.

Мохсен Шекари је осуђен на смрт 23. октобра јер је ножем убо припадника паравојних снага Басиј на протесту у Техерану 23. септембра, пренели су државни медији. 

Шекари је погубљен вешањем рано јутрос након што га је револуционарни суд прогласио кривим за "непријатељство против Бога".

Ово је прва позната егзекуција у Ирану, повезана са протестима који су захватили земљу од септембра, јавили су државни медији.

Активисти за људска права упозоравају да би и други ускоро могли бити убијени, јер је најмање десетак људи до сада осуђено на смртну казну због учешћа у демонстрацијама. 

Непрофитна организација за људска права - "Иранска људска права", која има чланове унутар и изван земље, позвала је на снажан међународни одговор на погубљење.

"Његово погубљење мора бити дочекано најстрожим могућим међународним реакцијама. У супротном, бићемо суочени са свакодневним погубљењима демонстраната који протестују због својих основних људских права", рекао је директор групе Махмуд Амири Могадам за Си-Ен-Ен.

Указао је да је Шекари погубљен без икаквог одговарајућег поступка као и да он није имао право да сам изабере адвоката на "организованом суђењу" Револуционарног суда.

Хатами позвао владу да буде блажа према демонстрантима

Бивши ирански председник Мохамед Хатами позвао је у уторак актуелну владу да буде блажа према демонстрантима.

У поруци уочи Дана студената 7. децембра – којим се обележава годишњица убиства три студента универзитета од стране иранске полиције под режимом шаха Мохамеда Резе Пахлавија 1953. – бивши лидер реформиста рекао је да влада мора да саслуша демонстранте пре него што буде прекасно.

Друге иранске јавне личности такође су недавно позвале владу да предузме мере, да саслуша и заштити демонстранте.

Истакнути ирански сунитски свештеник Молави Абдолхамид Исмаеелзахи позвао је у уторак правосуђе земље да истражује и кривично гони појединце који злостављају жене у затворима.

Неколико Иранаца осуђено је на смрт погубљењем током протеста широм земље, који су били изазвани смрћу 22-годишње Махсе Амини након што ју је ухапсила државна полиција за морал јер наводно није носила хиџаб како треба.

Смрт Махсе Амини изазвала протесте широм света

Њена смрт је дирнула нерв у Исламској Републици, пошто су истакнуте јавне личности изашле у знак подршке покрету, укључујући врхунског иранског глумца Таранеха Алидоостија. Протести су се од тада спојили око низа притужби на ауторитарни режим.

Према Амнести интернешенелу, од новембра, иранске власти затражиле су смртну казну за најмање 21 особу у вези са протестима.

Према норвешкој организацији Iran Human Rightsу, најмање 458 људи је убијено у немирима од септембра.

Крајем новембра, Високи комесар Уједињених нација за људска права рекао је да је Иран у "пуноправној кризи људских права" и позвао на независну истрагу о кршењу људских права у земљи.

понедељак, 22. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво