Читај ми!

Како је припреман државни удар у Немачкој – принц, судија и специјалци

У највећој антитерористичкој операцији у историји Савезне републике Немачке јутрос је ухапшено 25 од укупно 52 особе осумњичене да су као део екстремно десничарске терористичке групе планирале државни удар. Око 3.000 полицајаца и припадника специјалних војних јединица претреслo je 137 локацијa широм Немачке. Међу ухапшенима су и пензонисани и активни елитни војници, као и једна судија која је до прошле године била посланица у Бундестагу.

Полиција наводи да су осумњичени ухапшени у Баден-Виртембергу, Баварској, Берлину, Хесену, Доњој Саксонији, Саксонији, Тирингији, као и у Аустрији и Италији.

Осим полиције, у истрази је учествовала и немачка служба државне безбедности, али и Војнообавештајна служба, будући да међу осумњиченима има и активних војника.

Савезно јавно тужилаштво оптужује 52 особе да су најкасније крајем новембра 2021. године формирале терористичку организацију како би укинуле уставни поредак СР Немачке и успоставиле државу по узору на Немачки Рајх из 1871. године.

Упад у Бундестаг и прекид снабдевања струјом

Како саопштавају немачке власти, група је планирала упад у зграду Бундестага где би посланике узела као таоце, потом да нападну трафостанице и изазову прекиде у снабдевању струјом како би створили услове налик грађанском рату и потом свргнули савезну владу и преузели власт.

Према сазнањима служби, група је већ испланирала ко би преузео одређене министарске функције, док истражитељи указују да акција "превазилази све досадашње димензије у смислу обима".

Осим тога, ова група се разликује од неких претходно откривених терориста па учешћу активних војника и резервиста и сумњи служби да имају много оружја, од којих је неко и легално.

Како тврде истражитељи, значајан део групе чине бивши војници Бундесвера и Националне народне армије некдашње Демократске Републике Немачке (ДДР), укључујући и оне који су прошли специјалну војну обуку, због чега се сматрало да је ова група посебно опасна.

Племић планиран да буде регент "новог Рајха"

Према сазнањима немачких медија, окосницу ове групе чине чланови екстремно десничарске групе "Грађани Рајха", која је јавности већ позната и већ дуго је на удару немачке полиције због насилних напада и промовисања теорија завера у којима одбијају да признају постојање модерне немачке државе.

Централна фигура "Грађана Рајха" али и ове терористичке групе је, тврде медији, принц Хајнрих XIII Ројс, потомак давно успостављене кнежевске куће из данашње Тирингије.

Овај 71-годишњак већ неколико година јавно заступа тезе о томе да Савезна Република Немачка није суверена држава те да је и даље контролишу савезници.

Осим тога, он и његови поборници сматрају да није важећи устав из 1949. године којим је створена СР Немачка, тада Западна Немачка, која се потом ујединила са Источном Немачком.

Према њиховим тврдњама, стари устав није укинут "на прописан начин" те стога верују да Немачка империја постоји у границама из 1937. године.

Како сазнају медији, у случају наводно планираног пуча, ова група би Ројса одредила за регента.

Ројс иначе живи и ради као независни финансијски консултант у Франкфурту на Мајни, а поседује и ловачку кућу у Тирингији, где су се чланови групе састајали неколико пута током ове године, тврде безбедносни извори.

Међу заверницима и судија у Берлину

У припремама за планирани пуч, како се наводи, формирана је нека врста "кабинета у сенци" на чијем челу је Ројс, док би министарством правде руководила актуелна судија у Берлину Биргит Малзак-Винкеман, која је била посланица десничарске Алтернативе за Немачку (АфД) у претходном сазиву Бундестага.

Откад је напустила посланичку функцију, она ради као судија, а берлинске власти су безуспешно покушавале да је уклоне из правосуђа, због њене политичке наколоности АфД-у.

Према наводима истраге, већ су испланирани и будући министри спољних послова, здравља и финансија, као и за питање међународног права.

Међутим, права опасност ове групе је, тврде истражитељи, потицала од њеног "оружаног крила", којем су припадали активни и бивши војници Бундесвера са специјалном обуком. Међу њима је и некадашњи командант падобранског батаљона, који је отпуштен из службе у Бундесверу, јер је проневерио или продао оружје из залиха војске бившег ДДР-а.

Он и још један бивши војник по уговору били су задужени за регрутовање нових чланова групе и то међу активним војницима у касарнама. Како тврди истрага, у томе су имали и успеха па су, између осталог, за логистичара групе поставили активног војника Команде специјалних снага немачке војске.

Везе са групама које су против мера за сузбијање короне

Међу осумњиченим члановима терористичке групе је неколико особа које су протеклих година протестовале против мера за борбу против ковида. Истрага наводи да су били у контакту с већ ухапшеним члановима групе "Уједињене патриоте", који су планирали напад на савезног министра здравља Карла Лаутербаха.

Како сазнају медији, ова група је имала врло сличне циљеве и била је у контакту с групом окупљеном око Ројса, али нису сарађивали.

Министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер истакла је да "десничарска завера показује колику претњу" представља покрет "Грађани Рајха".

"Истрага пружа увид у понор терористичке претње коју представља миље 'Грађана Рајха'", рекла је министарка, наводећи да "знамо како да се бранимо свим нашим моћима против непријатеља демократије".

Према речима председнице Бундестага Бербел Бас, операција је показала да је "демократска уставна држава на опрезу и способна за акцију".

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије