Читај ми!

Фејсбук Марка Закерберга, одбрана или последњи дани

Компанија Мета најавила је отпуштање 13 одсто запослених широм света, или око 11.000 људи, јер се, како је Марк Закерберг признао, мало "заиграо". Уштедеће, тврде, између две и три милијарде долара. Прошле године Закербергово богатство смањило се за 87 милијарди долара. Али, не одустаје од улагања у метаверс путовање. Субверзија коју не видимо или где су ту људи. Талас отпуштања захватио и друге велике технолошке компаније.

Пре 40 година и три дана ВИС Идоли издали су најбољи албум који је изашао на поросторима бивше Југославије. Осамдесетих година рок критичари прогласили су га најбољим рок албумом свих времена. Епископ Јован Ћулибрк о том албуму каже да је на много начина представљао коперникански обрат у читавој југословенској поп-култури.

Зденко Колар, басиста бенда, каже да је албум за то време био сувише авангардан.

Стиче се утисак, међутим, да "Одбрана и последњи дани" нису "одслушан" албум и да је тих 40 година и три дана недовољно за откривање свих његових нијанси. Уз доста текстова, прелиставања, читања. 

Хтео то да призна или не, Фејсбук данас делује као мрежа за четрдесетогодишњаке.

Под налетом Инстаграма, ТикТока, делује олињало, оматорело, осим најновије "играрије" Марка Закерберга – метаверс, рупе без дна за новац, и без, чини се, јасне назнаке где то иде. Али, Закерберг од тога не одустаје, ни по цену отпуштања 11.000 људи. Ни ВИС Идоли нису одустајали када су после перипетија "Одбрану" издали у Југотону.

Сви Фејсбукови људи 

Објашњавајући како је дошло до отпуштања, Марк Закерберг је на компанијском блогу навео да се на почетку пандемије ковида 19 свет брзо окретао онлајну, а да је налет електронске трговине довео до огромног раста прихода. 

У основи, све промене праве се због два разлога: изгледи за приход су нижи него што су очекивали на почетку године, и други - у Мети желе да буду сигурни да функционишу ефикасно и у Породици апликација и у Reality Labs. 

"Многи су предвиђали да ће ово бити трајно убрзање које ће се наставити чак и након завршетка пандемије. И ја сам, па сам донео одлуку да значајно повећамо наша улагања. Нажалост, ово се није одиграло онако како сам очекивао. Не само да се онлајн трговина вратила претходним трендовима, већ су макроекономски пад, повећана конкуренција и сигнали за пад оглашавања довели до тога да наш приход буде много мањи него што сам очекивао. Погрешио сам и преузимам одговорност за то", навео је Закерберг.

У том новом окружењу, тврди Закерберг, морају да буду много више ефикасни у погледу капитала.

Пребацили су, додаје, више ресурса на мањи број области високог приоритета за раст – вештачка интелигенција, огласи и пословне платформе, и на дугорочну визију за метаверзум.

"Смањили смо трошкове у целом нашем пословању, укључујући смањење буџета, смањење погодности и некретнина. Реструктурирамо тимове да бисмо повећали ефикасност. Али, ове мере саме по себи неће довести трошкове у склад са растом прихода, тако да сам донео тешку одлуку да отпустим људе", наводи Закерберг.

Фејсбук није једина компанија која је најавила отпуштања - Твитер је отпустио половину запослених, Снеп 20 одсто, а одлазак људи из компаније најављује и Астра.

Пламене зоре 

Закерберг наводи да је то тужан тренутак и нема начина да се то заобиђе. "Онима који одлазе желим још једном да се захвалим за све што сте уложили у ово место. Не бисмо били ту где смо данас без вашег напорног рада и захвалан сам на вашем доприносу", поручује Закерберг.

За оне који остају, власник Мете каже да зна да наступа тешко време и за њих.

"Не само да се опраштамо од људи са којима смо блиско сарађивали, већ многи од вас осећају неизвесност у погледу будућности. Желим да знате да ове одлуке доносимо како бисмо били сигурни да је наша будућност јака", истиче Закерберг. 

Метин огранак за виртуелне реалности изгубио је 3,7 милијарди долара у протеклом тромесечју и укупно 9,4 милијарде долара ове године, док се акције компаније тргују по најнижој цени од 2016. године.

Ипак, како преноси ТекКранч, Мета саопштава да је дуг пут до изградње следеће рачунарске платформе.

"Али овде очигледно радимо водећи посао. Ово је огроман подухват и често ће бити потребно неколико верзија сваког производа пре него што постану мејнстрим. Али мислим да ће наш рад овде бити од историјског значаја и створити основу за потпуно нови начин на који ћемо међусобно комуницирати и мешати технологију у наше животе, као и темељ за дугорочно пословање", рекао је Закерберг. 

Иако, очигледно губи велики новац, на нечему прилично, за сада, неизвесном, Закерберг не жели да одустане од метаверса, јер очигледно сматра да у то треба улагати, могуће и по сваку цену. Сигурно је да Закерберг види нешто што ми смртници не видимо, али, где су ту стварни људи.

Покушајте да "скролујући" по Фејсбуковом фиду избројите колико објава пријатеља видите - само рекламе, медији, сугерисани постови и један мали део кода, цинично назван "пиксел" који нас прати кад год на гуглу претражујемо. 

А људи су, изгледа, у групама, за разне ствари, ентеријере, викендице, живот у природи, планинарење, сатове, сатерани у мале "резервате" Фејсбукове неукротиве делте.

И да се вратимо на Идоле. Када слушате "Одбрану" тачно на првом минуту из потаје се чује глас Срђана Шапера који каже: "Ово ће морати поново".

Можда баш то буде метаверс, субверзивни окрет и коперникански обрт у свеукупној култури слике и видеа у којој живимо, нешто урађено "поново", а можда само "ветар и заставе". 

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво