Читај ми!

Мистерија позива из Беле куће, ко је звао демонстранта током нереда на Капитолу

Дана 6. јануара 2021, у 16.34, неко је звао са фиксног телефона Беле куће једног од изгредника који су упали на Капитол, наводи се у записима до којих је дошао Си-Ен-Ен. Позив је трајао само девет секунди. Ко је упутио позив и зашто остаје мистерија?

Према евиденцији, позив је стигао са јавно доступног броја Беле куће, а одлазни позиви из Беле куће не показују одређени локал. Позив је упућен касно поподне, убрзо након што је бивши председник Доналд Трамп објавио видео-поруку на друштвеним мрежама у којој је демонстрантима на Капитолу поручио да иду кући, да су посебни и да их воли.

То је био једини позив из Беле куће на телефон изгредника током тог критичног периода. 

Нејасно је, наводи Си-Ен-Ен, каква веза постоји, ако је уопште има, између Беле куће и изгредника, и да ли је позван грешком или је упућен на говорну пошту. 

Мобилни телефон припадао је 26-годишњем Антону Лунику, Трамповом симпатизеру из Бруклина, који је отпутовао у Вашингтон ноћ пре 6. јануара са два пријатеља.

Њих тројица мушкараца су, заједно са стотинама других, упали унутар Капитола, за шта су признали кривицу у априлу и за коју су осуђени раније овог месеца. Адвокати сва тројица, одбили су да коментаришу за Си-Ен-Ен.

Према више извора упознатих са истрагом, Луник је рекао да се не сећа да је примио позив од девет секунди и тврди да не познаје никога ко је радио у Белој кући за време Трампове администрације.

Телефонски позив није поменут у Луниковој пресуди нити у било ком судском документу.

Портпарол канцеларије америчког тужиоца у Вашингтону одбио је да коментарише, преноси Си-Ен-Ен.

Према извору, одбор за истрагу упада на Капитол наставља да истражује, али до сада није могао да открије ко је упутио телефонски позив и зашто. 

Према судским документима, нема познатих веза између тројице мушкараца и организованих група које су упале на Капитол, нити се помиње да су мушкарци повезани с било ким ко је радио у Трамповој администрацији.

У видео-снимку објављеном на друштвеним мрежама види се како се Луник са другом двојицом мушкараца смеје док се снимају мобилним телефонима у позадини, док један од инфлуенсера под именом Baked Alaska лажира телефонски позив Сенату са фиксног телефона у канцеларији сенатора Мерклија, наводи се у судским документима.

Неколико минута касније, у 15.12, Луник и његови пријатељи примећени су како шетају халама Капитола, фотографишу се и на крају излазе кроз прозор.

Скоро сат и по касније, телефонски снимци показују мистериозни позив од девет секунди са фиксног телефона Беле куће. Луников бели "лексус" је виђен како се враћа у Њујорк око 20.28, тако да је вероватно да су се мушкарци већ враћали у тренутку позива.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво